Ország-világ

2008.08.07. 11:01

Októberben újabb tízszázalékos gázáremelés?

Október elsejétől megint újabb gázáremelésre számíthatunk, ami várhatóan tíz százalék feletti mértékű lesz. Az árváltozást 30 nappal korábban, vagyis szeptember elsején be kell jelenteni – írja a Napi Online.

BAMA

A július elsejei 9,9 százalékos kisfogyasztói gázáremelés jelentősen elmaradt a piaci folyamatok által indokolttól és a Magyar Energia Hivatal (MEH) által javasolt 13,5 százaléktól is, ezért az október elsején esedékes következő áremelésnek 10 százalék felettinek kell lennie – nyilatkozta a lapnak Kutas István, az E.On Földgáz Zrt. kommunikációs vezetője. Bár pontos számítás még nem készült, októbertől már a száz dollár feletti olajárhoz viszonyított árképlet alapján kell kiszámítani a földgáz árát, ez pedig 10 százalék feletti mértéket indokol. Ezt követően januártól egy újabb, szintén 10 százalékot meghaladó drágulásra lehet számítani, hiszen akkorra már a 120 dollárnál is magasabb olajárhoz kell viszonyítani a magyarországi kisfogyasztói gázárakat. Ráadásul jelenleg még mindig 25 milliárd forint körüli az E.Onnal szembeni, a szociálpolitikai szempontokból visszafogott áremelések miatt felhalmozódott tartozás, amelynek az árban történő kiegyenlítésére a gázpiac teljes megnyitásáig, vagyis 2009. július 1-jéig tett ígéretet a kormányzat.

Bár a következő gázáremelés mértékére még nem tett javaslatot a MEH, a lap információja szerint a jövő héten várhatóan benyújtják előterjesztésüket a szakminiszterhez, aki árszabályozói jogkörével élve dönthet az áremelés mértékéről. A magyar árszabályozás szerint a földgázárak 9 hónapos késéssel követik az olaj világpiaci ármozgását, jelenleg még a tavaly szeptemberi, 90 dollár körüli árszinthez képest kiszámolt árképlet alapján él a – támogatás nélkül – 123 forint köbméterenkénti ár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában