Ország-világ

2008.09.16. 11:45

Jean Michel Jarre Magyarországon

A francia szintetizátormágus igazi varázslatra készül a Budapest Sportarénában. Ötven legendásnak számító analóg szintetizátor és három zenésztársa társaságában újra életre kelti a zenetörténelem áttörést jelentő művét, az Oxygene-t.

H. V. R.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A francia szintetizátormágus igazi varázslatra készül a Budapest Sportarénában
[/caption] Jean Michel Jarre – aki nemrég ünnepelte 60-ik születésnapját – az Oxygen három évtizedes jubileumát igazán méltón ünnepelte meg, amikor újra feljátszotta a húszmillió példányban gazdára talált zeneművet, amely mai füllel hallgatva is futurista megoldásokkal teli, dallamban és különleges hanghatásokban egyaránt gazdag, hatrészes kompozíció. A koncerten és a lemez felvételekor is ugyanazokat a hangszereket, és a zenei világban akkor egyedülálló szintetizátorokat és egyéb szerkezeteket használta, mint amikor az eredeti művet szerezte. Ez persze nem jelenti azt, hogy a hangzás elavult lenne, sőt. Egyedülálló és senki máséval össze nem téveszthető szerzeményeket hallhatunk csodálatos minőségben, amelyet még teljesebbé tesz a háttér és a színpadkép, amelyre Jarre mindig is nagy hangsúlyt fektetett.

Az Oxygen 1977-ben született, amellyel az elektronikus zene francia úttörője egy csapásra világhírű lett a rajongók és a zenekritikusok körében is. Jarre nemcsak zenészként előzte meg ezzel a korát, hanem gondolkodóként is. Az Oxygen album ugyanis – ahogy azt a borítója is sugallja – a Földet veszélyeztető környezeti problémákra akarta felhívni a figyelmet, jóval azelőtt, hogy ez egy mindenkit foglalkoztató probléma lett volna. Az Oxygen az elektronikus zenében is mérföldkőnek számított, hiszen olyan, akkor még soha nem látott hangszerekkel rögzítette, amelyek nagy részét ma már csak másodkézből lehet megszerezni. Művével az elektronikus zene számára új kapukat nyitott meg. 

Sok minden más mellett érdemes tudni róla, hogy

– 1983-ban a Victoires de la Musique fesztiválon övé lett Az év show-ja és Az év legjobb albuma elnevezésű díj; – 1986-ban, 1989-ben és 1991-ben New age kategóriában Grammy-díjat kapott; – a Francia Becsületrend lovagi címét 1995-ben kapta meg; – az UNICEF Tolerancia és Fiatalság Jószolgálati Nagykövete és szóvivője tíz éve; – eddig mintegy hatvanmillió albumot adott el világszerte.

Jarre mindig is híres volt nagyszabású show-műsorairól, történelmi helyszínválasztásairól, a Guinness-rekordok könyvében is megörökített koncertjeiről. Elég, ha azt említjük, hogy ő az első francia művész, aki telt házas koncerteket adott stadionokban, a Wembley Stadionban, Barcelonában az Olimpiai Stadionban és  a budapesti Népstadionban is.
– A francia forradalom évfordulóján, a párizsi Concorde téren koncertezett. Hatalmas videokivetítőket helyeztek el a város több száz pontján, lézersugarak háromdimenziós effekteket és animációkat rajzoltak, az éji égboltot tűzijáték világította be. 
– 1990. július 14-én Jarre és ötven zenésztársa, Párizsban, a Défense városrészben, egy gigantikus méretű, piramis alakú színpadon adott koncertet, amelyen – a beszámolók szerint – több mint kétmillió ember gyűlt össze, a Grande Arche és a Diadalív között. 
– Ő az első európai popművész, aki koncertet adott Kínában, 1981-ben, a Magnetique Fields című lemez bemutatóturnéjaként.

– 1986-ban, 1989-ben és 1991-ben New age kategóriában Grammy-díjat kapott;

– a Francia Becsületrend lovagi címét 1995-ben kapta meg;

– az UNICEF Tolerancia és Fiatalság Jószolgálati Nagykövete és szóvivője tíz éve;

– eddig mintegy hatvanmillió albumot adott el világszerte. A francia szintetizátormágus igazi varázslatra készül a Budapest Sportarénában Jean-Michael Jarre -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában