Ország-világ

2008.09.09. 19:18

Megkezdődött az MSZP elnökségi ülése

Megkezdődött az MSZP országos elnökségének ülése a párt fővárosi, Vérmező úti székházában.

BAMA

Az elnökségnek arról kell döntenie, egyetért-e Gyurcsány Ferenc javaslatával, hogy hívjanak össze rendkívüli kongresszust szeptember 27-re. A miniszterelnök-pártelnök a parlamenti frakció hétfői ülésén jelentette be: javasolja a rendkívüli kongresszus összehívását, amelynek az általa megjelölt három, a szocialisták előtt álló lehetséges alternatíva valamelyike közül kellene választania.

Az egyik szerint az MSZP – egyetértve a Fidesszel – támogatja a parlament feloszlatását és az előrehozott választások kiírását. A másik lehetőség, hogy a szocialisták elfogadják Fodor Gábor, az SZDSZ elnökének ultimátumát, és a jelenlegi helyére új kormányt állítanának.
A harmadik alternatíva, hogy az MSZP a jelenlegi kabinetet támogatva megkísérel társadalmi és parlamenti többséget szerezni a Megegyezés programjához, és végrehajtja azt.

Az MSZP-frakció hétfőn – elkerülve, hogy megossza a kongresszus összehívásáról való állásfoglalást – nem szavazott a miniszterelnök javaslatáról. Ehelyett egy hárompontos állásfoglalást fogadott el, amely szerint a kormányfő személye nem alku tárgya; a frakció támogatja a kormányfő által jegyezett Megegyezés című programot, ugyanakkor nyitott az ésszerű, vállalható kompromisszumokra.

Az MSZP elnökségének tagjait meglepte Gyurcsány Ferenc hétfői bejelentése, az MTI információi szerint velük előtte nem konzultált a kormányfő. Az ülés előtt nevük elhallgatását kérő szocialista vezetők a távirati irodának elmondták: ha szükség is van a miniszterelnök személyének megerősítésére, nem feltétlenül kell erre kongresszust összehívni. Hozzátették: a „milyen fórumnak kell Gyurcsány Ferenc mellett kiállnia” vitát igyekeznek a helyén kezelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában