Ország-világ

2008.10.29. 18:42

Az orvosi kamara az államfőhöz és az Akadémia elnökéhez fordult az IMF-hitelfelvétel miatt

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a köztárasági elnökhöz és az Akadémia elnökéhez fordult azért, hogy független szakértői vizsgálat tárja fel az ország gazdasági helyzetét és azt, hogy szükség van-e a súlyos IMF hitelfeltételek vállalására - jelentette be a kamara elnöke Budapesten szerdán.

mti

Éger István rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta: a MOK területi szervezeteinek tanácsa szerdán áttekintette az egészségügy helyzetét, és egyhangúlag úgy határozott: a biztonságos, joggal  elvárható betegellátás nem biztosítható a gyógyító intézmények  növekvő adóssága és a munkaerő elvándorlása miatt. A 13. havi fizetések szerdán bejelentett megvonásának terve pedig olyan munkaerőhiányt eredményez, ami „a betegellátást a végsőkig ellehetetleníti”. „Nem vállaljuk a felelősséget tovább a betegellátás biztonságáért, amennyiben ágazatunk gazdasági helyzete a kilátásba helyezett intézkedések szerint alakul” – jelentette ki az orvosi kamara elnöke.

Mindezek miatt a kamara a köztársasági elnökhöz és az Akadémia elnökéhez fordul, hogy kezdeményezzenek független szakértői vizsgálatot az ország gazdasági-pénzügyi helyzetének megítélésére. Továbbá a kamara társadalmi mozgalmat indít, felszólít minden szakmai és civil szervezetet, csatlakozzon a kezdeményezéshez annak érdekében, hogy kiderüljön, valóban szükség van-e olyan súlyos „több generáció sorsára kihatással bíró hitelfeltételek vállalására, amelyek a társadalom humánszolgáltatásait, így különösen az oktatást és az egészségügyet, mint társadalmi közszolgáltatást létükben fenyegetik” – mondta Éger István.

Az orvosi kamara elnöke szerint az IMF hitelfeltételei olyan előírásokat tartalmaznak, melyek hatására teljesen kiszolgáltatottá válik az ország. A válságot okozó liberális eszme világszerte vereséget szenvedett, s eközben az ország vezetése éppen az ezen eszme által diktált feltételeket készül elvállalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában