Ország-világ

2009.01.21. 14:39

Ferencváros: alkotmánybírósághoz fordul a Political Capital

Alkotmánybírósághoz fordul a ferencvárosi időközi országgyűlési választás nyomán a választókerületek aránytalansága miatt a Political Capital - közölte az elemző intézet.

mti

A Political Capital célja továbbra is az, hogy cselekvésre ösztönözze az Országgyűlést, amelynek alkotmányos kötelezettsége megteremteni a törvényi garanciáit a népességmozgások választókerületi követésének. Az Alkotmánybíróság egy 2005-ös határozata alapján a parlamentnek már 2007. június 30-ig rendeznie kellett volna a választókerületek kérdését. A Fővárosi Bíróság - az alkotmányos probléma érdemi vizsgálata nélkül - hagyta helyben kedden a választási bizottságnak a Political Capital és egy magánszemély által a ferencvárosi időközi választás névjegyzéke ellen benyújtott kifogást elutasító határozatát.

A végzés indokolásában ugyanakkor a bíróság - a Fővárosi Választási Bizottság határozatához hasonlóan - megerősítette a 2010-es választásokkal kapcsolatos alkotmányos aggályokat, az indítványozók ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak. A Fővárosi Bíróság határozatában „a törvényi szabályozás súlyos hiányosságának tekinti azt, hogy nincs előírás az egyéni választókerületek területének és a területi listákhoz tartozó mandátumok számának időszakos felülvizsgálatára”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában