Ország-világ

2009.03.06. 21:55

A szavazókat akarta elérni Orbán Viktor

Minél több szavazót igyekezett megszólítani Orbán Viktor pénteki évértékelő beszédében - mondták a péntek éjjel megszólaltatott politikusok.

MTI

Kiszelly Zoltán politológus, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet szakértője és Juhász Attila, a Political Capital elemzője a Fidesz elnökének pénteki beszéde után nyilatkozott.

Orbán a Fidesz néppárti jellegét hangsúlyozta

Mráz Ágoston Sámuel szerint Orbán Viktor a Fidesz néppárti jellegét hangsúlyozta azzal, hogy minden társadalmi csoportra külön odafigyelt beszédében, legyen szó a nyugdíjasokról, az aktívakról, vagy éppen a fiatalokról. Kiszelly Zoltán úgy vélte, hogy a pártelnök három generációt szólított meg: az időseket, a negyvenéves rendszerváltókat és a fiatalokat. Ugyanakkor nem szólt mindenkihez: nem volt szó a szegényekről, a nagyon gazdagokról és a romákról sem - tette hozzá. Orbán Viktor nagyon közérthetően beszélt, ezzel is a bizonytalan szavazókat próbálta megszólítani - mondta Kiszelly Zoltán.

A Fidesz nem akar vitába szállni?

Juhász Attila ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a beszéddel kapcsolatban nem lehet konkrét célcsoportokat meghatározni. A válság értelmezésével foglalkozott az évértékelő, az aktuális, napi helyzettől azonban nagyon távoli beszéd volt. Időben is távlatosan beszélt Orbán Viktor. Ennek is az volt a célja, hogy ne kelljen konkrét javaslatokat tenni, s ezzel beszállni a jelenleg folyó vitába - tette hozzá. A Fidesz politikai stratégiája ugyanis egy "kétosztatú" rendszer fenntartására törekszik.

A mostani beszéd is ki akarta fejezni, hogy a gazdasági válság idején egymással versengő, vitatkozó különböző programokkal szemben a Fidesz tudja a jó irányt. Orbán Viktor úgy akart alternatívát felmutatni a különböző szereplőkkel szemben, hogy nem beszélt a más programokban szereplő elemekről - mutatott rá Juhász Attila. Az elemző szerint egy biztonságosnak szánt beszéd volt a mostani. Ez a politika azonban nem biztos, hogy kockázatok nélküli - tette hozzá.

Kockázatkerülő évértékelés

Kiszelly Zoltán szerint sem volt egy kiemelkedő beszéd a mostani, inkább kockázatkerülő, szavazatmaximalizáló évértékelőt mondott el Orbán Viktor. A pártelnök azért nem akart konkrétumokat említeni, mert azzal szavazatokat veszthet - húzta alá.

Orbán Viktor célja az volt, hogy elmagyarázza, mi történik körülöttünk. Erre egy régi választ adott: az állam szerepét meg kell őrizni. A magyarok paternalizmusára épített beszédében Orbán Viktor: a megerősített állam majd megvédi a polgárait - mondta a politológus.

Retorikájában más volt a mostani évértékelő a korábbiakhoz képest: nem volt agresszív, nem volt számon kérő. Nem támadható ez a beszéd. Orbán Viktor igyekezett nem beszélni a kormányról, kerülte azt is, hogy megsértse a baloldali szavazókat - fűzte hozzá Kiszelly Zoltán. Mráz Ágoston Sámuel is úgy vélte, hogy nehezen támadható beszédet mondott a Fidesz elnöke. Megfontolt, a napi aktualitásoktól felülemelkedett évértékelő volt a mostani. A beszéd nem kampánycélokat szolgált, sokkal inkább az aktualizált program fő csapásirányait mutatatta be. Három fő kérdés köré szerveződött az évértékelő: a gazdasági válság, a változás szükségessége és az állam szerepének újragondolása - mondta az elemző.

A pártelnök sokat beszélt a világgazdaság helyzetéről, a válság okairól, de ez szorosan összekapcsolódott a jelenlegi kormányzati elit felelősségével. Ezzel a társadalmi, gazdasági rendszerrel szemben kínált alternatívát Orbán Viktor - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában