Ország-világ

2009.03.25. 15:30

Fütyül a közös költségre, már hónapok óta nem fizeti

Olvasónk tízlakásos házban lakik, ahol az egyik lakó nem fizeti a közös költséget. A lakógyűlésre sem megy el, így a társasházat nem tudták megalapítani. Patthelyzet?

Rados Virág

A lakóközösség akkor is felszólíthatja a lakótársat a fizetésre, ha a társasház nem alakult meg – mondta ügyvéd szakértőnk. A polgári törvénykönyv ilyen esetben a közös tulajdonra vonatkozó rendelkezések szerint jár el. Hiszen nem megengedhető, hogy valaki csak úgy fogja magát és nem fizet.

A közös költség arra való, hogy abból például a házban felmerülő javításokat, a takarítást, a közös képviselőt fizessék. Márpedig ha valaki ott tulajdonos, akkor mindezeket igénybe veszi, mégpedig annak arányában, mekkora a tulajdonrésze. (Egy 40 négyzetméteres lakásban lakó ember nyilván kevesebbet fizet, mint aki 100 négyzetméteres lakást birtokol.) A bíróság végrehajtathatja a tartozást. Az érintettnek ugyanis el kell számolnia a közös tulajdon őrá eső hányadának használatával. Akár 10 forint adósságot is bíróságra lehet adni. Általában előbb folyószámláról vonják le a tartozást. Ha az nem sikerül, végrehajtót küldenek, végül a lakást is megterhelhetik jelzáloggal, és akár el is árverezhetik.

A társasház megalapításához, az alapító okirat létrehozatalához valóban a tulajdonosok egyetértésére van szükség. A dokumentumot jó esetben a lakógyűlés fogadja el. Ha ez akadályba ütközik, az érintettek közül akár egyvalaki is kérheti a bíróságot a társasház megalapítására. Az alapító okiratot ilyenkor a bíróság alkotja meg.

Ez persze jóval hosszadalmasabb és körülményesebb, mint általában – figyelmeztet a jogász. A szakember ezért azt tanácsolja: segítsünk a bíróságnak például azzal, hogy benyújtjuk a dokumentum tervezetét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában