Ország-világ

2009.03.15. 09:38

Mazsolázott a Reformszövetség elképzeléseiből a kormány

Sok mindennel egyetért a Reformszövetség javaslatai közül a kormány, de azokat az ajánlásokat elutasítja, amellyel a választók nagy része sem értene egyet

VGO

Sok mindennel egyetért a Reformszövetség javaslatai közül a kormány, de azokat az ajánlásokat elutasítja, amellyel a választók nagy része sem értene egyet - derül ki a Népszabadság birtokába került kormányzati hatástanulmányból, amelyet a Világgazdaság Online közöl.

A kabinet elvileg elfogadhatónak tartja a személyi jövedelemadó (szja) 18 százalékos kulcsának kiterjesztését évi ötmillió forintos jövedelemig, és nincs kifogása az szja-kedvezmények jelentős szűkítése, valamint a szolidaritási adó eltörlése ellen, de az egykulcsos jövedelemadó rendszert elutasítja.

A Reformszövetség 2011-re lényegében egykulcsos szja-t javasolt, a sávhatár évi 15 millió forintra emelésével és az adójóváírás megszüntetésével. A kormányzati anyag szerint azonban ez ellentétes lenne a kormányprogramban szereplő igazságossági szempontokkal és a magyar választók preferenciáival. A tanulmány szerint az emberek többsége így is túlságosan nagynak tartja a jövedelemkülönbségeket. (Kérdés, ez miért nem jutott a jogalkotók eszébe akkor, amikor a nagyon kevés gazdag embernek kedvező, off-shore cégekre vonatkozó adóamnesztiát beterjesztették és megszavazták.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában