Ország-világ

2009.03.03. 13:53

Szerencseleveleket, jópofa küldeményeket kapok – tényleg veszélyes?

Olvasónk rendszeresen kap szerencseleveleket, jópofa küldeményeket e-mail címére azzal a felszólítással, hogy küldje tovább több ismerősének.

Rados Virág

Tényleg veszélyes. Úgyhogy ne örüljünk meg túlságosan, ha számítógépünkre ilyesmi érkezik. Akkor sem, ha babonásak vagyunk, és elhisszük, ha továbbküldjük őket, kívánságunk teljesül. Jobban járunk, ha jósnőhöz megyünk, az jóval olcsóbb, mint amekkora kárt a spamek okozhatnak.
A spamek mögött sok esetben hackerek állnak, akinek ilyetén ténykedését a törvény bünteti. A számítógépes bűncselekményekről ugyanis a jogrendben már külön kitételek szerepelnek. Ilyen bűncselekmény az adatlopás és -hamisítás, a szerverek feltörése vagy a mások számítógépébe való behatolás. A tett súlyosságától függően akár börtön is járhat érte. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el.
Különösen veszélyesek lehetnek a szerencselevelek, az „add tovább” felhívással végződő bölcsességek, a képekkel illusztrált kedveskedő küldemények. Ne üljünk fel tehát a hangzatos ígéreteknek, miszerint ha tíz barátunknak továbbítunk egy ilyen levelet, megtaláljuk a Nagy Őt, esetleg három napon belül komoly pénzösszeg üti a markunkat. Ha ezeket az e-maileket megnyitjuk és tovább küldjük őket, magunkat és másokat is veszélynek tesszük ki.
A fenti láncleveleket angol kifejezéssel hívják spamnek. Akik ezeket elindítják, kis fájlokat telepíthetnek beléjük. Ez lehet kémvírus, más néven kémrobot, amely a levélben elrejett hordozóprogrammal terjed mindazok körében, akik az e-mailt megnyitják. A program beépül számítógépünkbe, és elindítója máris átvette komputerünk felett a hatalmat. Hozzáférhet adatainkhoz, letöltheti őket, vagy tönkretehet mindent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában