Ország-világ

2009.04.22. 12:30

Atradius: fizetésképtelenségi boom jöhet jövőre!

Bizonytalannak látja a magyarországi recesszió végét, és a forint további visszaeséséből eredő fizetésképtelenségi hullámra figyelmeztet az Atradius országelemzésében. A nemzetközi hitelbiztosító már háromszoros emelkedést tapasztalt a késedelmes fizetésekben a banki finanszírozás szigorodásával.

VGO

Nem tartja reálisnak azokat a jóslatokat az Atradius, amelyek 2010-re fellendülést prognosztizálnak a magyar gazdaságban.

A hitelbiztosító szerint az uniós piacok pangása miatt visszaeső export és a megszorító intézkedések nyomán csökkenő belföldi kereslet további recessziót generál 2009 során, és ez továbbgyűrűzhet jövőre is. A piacok élénkülésére vonatkozó kilátások 2010-re bizonytalanok, a háztartásoknak és vállalatoknak javítaniuk kell fizetési mérlegükön az elkövetkező években, ami továbbra is alacsonyan tartja a keresletet.

Az Atradius szerint a magyar gazdaság számára a legnagyobb kockázatot az uniós országok további gazdasági visszaesése, illetve az a kedvezőtlen pénzügyi környezet jelenti, amely a hazai valuta újbóli zuhanását eredményezheti.

Bármilyen további forintleértékelődés megemeli a kereskedelmi hitelkockázatokat, legfőképp a belföldi irányultságú szektorokban. Egy újabb forintesés az euróban erősen eladósodott magán és közszférára magasabb terheket róna, amely nemfizetésekhez, rosszabb esetben „fizetésképtelenségi bummhoz” vezetne.

„A banki vállalti hitelezés befékeződésével párhuzamosan a korábbi érték két-háromszorosára nőtt a lejelentett késedelmes fizetések nagyságrendje tavaly október óta. A vállalatok veszteségeit a preventív hitelbiztosítási intézkedések csökkentették” – mondta Vanek Balázs, az Atradius magyarországi fióktelepének vezetője.

Az országelemzés szerint még az IMF program sikeres beépítése sem tudja garantálni a fizetőképességet. 2010-re a teljes külföldi adósságszolgálati rátája eléri a 38%-ot, beleértve a 2009-2010-re vonatkozó rövidtávú kötelezettségek 46%-os arányát. Ezek a pénzügyi lyukak hozzáadódnak a jelenlegi könyvelési hiányhoz, amely bár csökken, a jövőben továbbra is jelentős lesz.

Az Atradius arra figyelmeztet, hogy 2009 végére Magyarország nemzetközi tartalékai előreláthatóan kevesebb, mint 2 havi importfedezetre apadnak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában