Ország-világ

2009.04.11. 10:41

Az SZDSZ-nek három feltétele van! – interjú Fodor Gáborral

A leendő Bajnai-kormány programjáról, esetleges összetételéről, a kormánytöbbség SZDSZ-es biztosításáról, illetve a társadalmi válság kezeléséről beszélgettünk Fodor Gáborral, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) elnökével.

Kövesi Ágnes

Vasárnap este az SZDSZ Országos Tanácsának ülését követően egy felhatalmazás született Bajnai Gordon leendő miniszterelnök személyének támogatására. Ez azonban nem döntés. Mit jelent ez?

Ez azt jelenti, hogy az SZDSZ Ügyvivői Testülete és frakciója is úgy határozott, hogy támogatja Bajnai Gordon miniszterelnöki jelölését és egy szakértői-válságkezelői kormány felállítását. Azt mondtuk, akkor vagyunk hajlandók ehhez támogatást adni, ha a leendő kormány összetétele jelentősen megváltozik a mostanihoz képest, és programja döntően a Reformszövetség javaslatain alapul majd. Ezeket a döntéseket vasárnap megerősítette a „párt parlamentjeként” működő Országos Tanács is. Felhatalmazást adott az Ügyvivői Testületnek, hogy ha úgy látják, hogy az előzetesen elvártak szerint alakul a kormány összeállítása és a kormányprogram kialakítása, támogassa Bajnait. Erre a felhatalmazásra azért volt szükség, mert még a héten is folynak tárgyalások a kormány programjával és összetételével kapcsolatban.

Milyen sarkalatos programelemekhez ragaszkodik az SZDSZ?

Ez eddigi javaslatokat tudjuk támogatni. Meg kell azonban várni, amíg az eddig szóban elhangzottakból összeáll a valódi program, konkrét intézkedésekkel, ütemtervvel. Ezt még Bajnai Gordon miniszterelnökké választása előtt szeretnénk megismerni. Egyelőre a programnak azok a feltételei jelentek meg a sajtóban, amelyekről aláírást kért a parlamenti képviselőktől a kormányfő-jelölt kötelezettségvállalásként. Tehát az áldozatvállalást igénylő intézkedések, ilyen például a 13. havi nyugdíj és a közszféra 13. havi bérének megszüntetése. Sajnos jelen pillanatban e juttatások nem fenntarthatóak, akkor sem, ha a társadalmi igazságosság ezt kívánná. Megjegyzem azonban, hogy amennyiben az országban az intézkedések hatására beindul a gazdasági növekedés, más formában – azaz nem 13. havi juttatásként – lehetőség lesz arra, hogy a közszféra dolgozói és a nyugdíjasok életszínvonala emelkedjen. Ha valakitől elvesznek, akkor mindenkitől el kell venni. Ha valakinek jól megy, akkor a többieknek is jobban kell, hogy menjen. Nem lehet minden terhet a versenyszférában dolgozókra hárítani, hiszen ma éppen az a baj, hogy túl kevés ember fizet túl sok adót Magyarországon.

Miből áll a szóbeli rész?

Van egy olyan része a csomagnak, amiből kibontakozhat a kormányprogram. Nem a szükséges és elmaradhatatlan megszorítások, hanem valódi átalakítások, amik kedvezőbb gazdasági helyzetet teremthetnek az országban. Ilyen például a munkát terhelő adók csökkentése. Mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy változtassunk a foglalkoztatottság szintjén. Az nem megy, hogy egyre kevesebb ember él munkából, miközben kiemelkedően magas az eltartottak száma. Az uniós összehasonlításokat nézve is sereghajtók vagyunk a foglalkoztatottságot nézve. Itt változtatni kell. Másrészt az adórendszert egyértelműen a gazdasági növekedés szolgálatába kell állítani. A válságkezeléssel párhuzamosan egyszerűsíteni kell az adózást és csökkenteni kell a munkát terhelő adókat.

A kiadáscsökkentés érintené az állami topmenedzserek fizetését is?

Természetesen, a takarékosság az egész állami szférára vonatkozik. Ha az állampolgároktól takarékosságot várunk, akkor közszférának, különösen az állami vezetőknek ebben élen kell járnia. Ennek szellemében nyilatkozott meg Bajnai Gordon egyforintos fizetéséről is. De a liberálisok azt szorgalmazzák, hogy ugyanígy változzon a miniszterek fizetése, valamint ugyanígy csökkennie kell a kormány körül dolgozók létszámának is. Azaz a kabinet kezdje magán a takarékosságot. Azt gondolom, nem lehetetlen a feladat, elsősorban politikai akarat kérdése. Példát kell ebben mutatnia a kormánynak, mert csak így lehet az emberektől is áldozatokat elvárni.

Csak gazdasági kérdések kerültek előtérbe?

Sokat foglalkoztunk a gazdasági válsággal, de legalább ilyen fontos, a társadalmi válság is Magyarországon. A szakértői-válságkezelői kormánytól azt várjuk, hogy a gazdasági válság mellett a társadalmi válságot is kezelje. Mert a fejlett világ minden gazdasági válságot megoldott előbb-utóbb, de egy társadalmi válság valóban elpusztíthat egy nemzetet. Ha erősödnek a szélsőségek, ha elharapózik az erőszak, ha növekszik a rasszizmus, az mérhetetlenül káros hatással van a társadalomra. Ráadásul magával hozhatja a demokráciába vetett hit, a demokratikus intézményrendszer tekintélyének csökkenését. Az új kormánynak három területen mindenképpen lépnie kell. Egyrészt a demokratikus intézményrendszerbe vetett hit visszaállításánál fontos a rendőrség erőteljesebb, ugyanakkor jogszerű fellépése, a vélemény- és gyülekezési szabadság mindenkori tiszteletben tartása mellett. Kiemelten fontosnak tartom az etnikai jellegű bűncselekmények elleni hatékonyabb fellépést. Másrészt ilyen téma a titkosszolgálati kérdések rendbetétele. A Kenedi-bizottság fél éve letett egy jelentést az asztalra az egykori titkosszolgálatokhoz kapcsolódó iratok nyilvánosságáról, azóta nem történt semmi e téren. Harmadrészt a szociálpolitikában szeretnénk a rászorultsági elvet jobban érvényesíteni. Hadd mondjak egy példát erre. Számomra érthetetlen miért kap egy parlamenti képviselő ugyanannyi családi pótlékot, mint a legszegényebbek, akiknek talán a gyermekük iskoláztatása múlhat ezen a pénzen. Ezen is régóta szeretnénk változtatni.

Kaphat az SZDSZ garanciát arra, hogy a társadalmi válságot érintő elképzeléseit a Bajnai-kormány jobban támogatja majd, mint a Gyurcsány-kabinet?

Bízom abban, hogy a szakértői-válságkezelői kormány jó néhány olyan kérdést meg fog oldani, amit az elmúlt időszakban a cselekvőképtelenné vált kisebbségi kormány nem tudott. Azonban igazságosak kell lennünk a jövendő kormánnyal. Rövid ideje lesz és egy rendkívül nehéz helyzetben kell cselekednie. Nem tud majd olyan átfogó reformokat elindítani, amelyeknek több éves kifutási idejük van. Elmaradhatatlan lépéseket fog megtenni a válságkezelés érdekében. Az elmúlt hónapokban azt láttuk, hogy a kisebbségi szocialista kormány erre alkalmatlannak bizonyult.

Teljesülni fognak az SZDSZ feltételei?

Az SZDSZ-nek három feltétele volt az új kormánnyal kapcsolatban. Az első, hogy programja a Reformszövetség programján alapuljon. Ez teljesülni látszik. Másodszor a kormány személyi összetételének változnia kell a meghatározó pozíciókban, és távolodnia kell a pártpolitikától, erősíteni kell a szakértői jelleget. Ez is teljesülni látszik. Harmadszor: számunkra olyan miniszterelnök elfogadható, aki a magyar és a nemzetközi gazdasági környezet számára bizalmat tud ébreszteni. Bajnai Gordon szerintem ilyen ember. Nagyon tanulságos, hogy az elmúlt napokban, mikor lezárult a kormányválság, és Bajnai neve előkerült lehetséges kormányfő-jelöltként, láthatóan erősödött a forint, illetve elkezdett fölfelé ívelni a tőzsde.

Kiket bíztatnak a Gyurcsány-kormányból távozásra?

Folyamatosan zajlanak még az egyeztetések a kormányfő-jelölttel. Idő előtt nem szeretnék erről beszélni, mert ez illetlenség lenne. Annyit azért elmondhatok, a szakértői-válságkezelői kormánynak néhány meghatározó kulcspozícióban változtatni kell. Azonban: egy szakértői jellegű kormánynak is szükséges, hogy legyen politikai háttere az előttük álló feladatok végrehajtásához.

Szerepel még Törő Csaba neve lehetséges gazdasági miniszterként?

Nem, nem is szerepelt sohasem. Nekem barátom és tanácsadóm, régóta jó viszonyban vagyunk. Nagyon jól tudunk együtt dolgozni, de soha sem merült fel a neve gazdasági miniszterként.

És Oszkó Péter pénzügyminiszterként?

Sok találgatás látott napvilágot az elmúlt időben. Törő Csaba miniszteri jelölését egyértelműen cáfolom, viszont több névről nem szeretnék beszélni.

Meddig lesz tartható a kormánytöbbség?

A kormánytöbbség akkor tartható, ha a kormány a reformprogramját végig viszi. Ez rajtunk nem fog múlni, a szocialista párt hozzáállása kérdéses ebben az ügyben. Azt látom, most az MSZP is felsorakozik a kormány mögött. Nagyon remélem, hogy ez az elhatározás tartós lesz. A koalícióból azért léptünk ki, mert úgy láttuk, a szocialisták csak beszéltek a reformokról, de nem cselekedtek. Most úgy látom, hogy a gazdasági válság hatására szembesültek azzal, hogy nincs más út, csak a reformok útja.

Négyen nem írták alá a politikai nyilatkozatot. Lát esélyt egy esetleges pártszakadásra?

Semmiféle pártszakadástól nem tartok. Szerintem mintaszerűen bonyolítottuk ezt a vitát az elmúlt hetekben. Legitim érvek ütköztek egymással. Egy demokratikusan működő pártban szükség van ilyen vitákra. Úgy vélem, mindenkinek el kell fogadnia a többségi döntést, és komoly esélyt látok arra, hogy mindenki el is fogadja majd.

Tartózkodni fognak vagy nemmel szavazni?

Várjuk ki a végét. Egy biztos, a Szabad Demokraták Szövetségében komoly és becsületes érveket hoztak, mind az előrehozott választás, mind a szakértői kormány mellett. Senki nem sértegette a másikat, és senki sem is sértődött meg. Világossá kell tennünk, hogy a helyzetmegítélésben lévő különbségek ellenére az SZDSZ az a párt, amely minden liberálisan gondolkozó ember politikai otthona.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában