Ország-világ

2009.04.03. 09:55

Churchill, takarodj!

Gyanítom, hogy Bajnai, mint friss miniszterelnök-jelölt, nem akarta megismételni a Gyurcsány által elkövetett hibát, ezért nyitott rögvest a máris szállóigévé vált „fájni fog” kijelentéssel, amely őszinteség ugyan roppant dícséretes dolog, és persze, működőképes is..., csak nem Magyarországon. Olyannyira nem, hogy nálunk még Sir Winston Churchill is csődött mondott volna.

Stanga István

Akármilyen bohózatba fulladt is a szocialista párt és a szabad demokraták közös miniszterelnökjelölt-állítási akciója, odáig – hála istennek – mégsem fajult a helyzet (noha nagyon sok híja nem volt), hogy a hozzám hasonló amatőrök is szóba kerültek volna válságmenedzselő, haza- ás pártmentő kormányfőként. Ezért aztán most csak annyit mondhatok – emlékezetem szerint valami ilyesmivel állt elő minden nímand –, hogy bár a kutya sem keresett meg, ám ha történetesen felkérnek, akkor sem vállaltam volna a „megtiszteltetést”. És nem elsősorban azért, mert a gazdasági kérdések meglehetősen távol állnak tőlem (a történelmet ezzel szemben legalább annyira imádom, mint Glatz Ferenc), vagy mert nem vagyok a szükséges mértékben reformelkötelezett (az eddig megismert  Bajnai-intézkedések különben sem nevezhetők reformnak), és még csak nem is amiatt, mintha nekem nem lennének jobbnál jobb ötleteim „pénzbehajtási” ügyekben..., nem, nem erről van szó. Sokkal inkább arról, hogy én már a legelső olyan kérdésbe belebuknék, amellyel bizony előbb-utóbb a világ valamennyi vezető politikusának szembe kell néznie, ha meg az illető Magyarorszgon él, úgy az különösen nagy (már-már megoldhatatlan) gondot jelent. Ez pedig nem más, mint a „mennyire lehetünk őszinték a választóinkhoz”-féle dilemma, amely a népnyelvben többnyire „a minden politikus úgy hazudik, akárcsak a vízfolyás” bölcsességként szerepel. Mindez persze, korántsem véletlenül jutott az eszembe, hanem a Magyar Szocialista Párt vadi új kormányfőjelöltjének bemutatkozó sajtótájékoztatójáról, közelebbről a szinte már most legendává lett „fájni fog” kijelentésről, amely azóta is afféle vörös posztó nagyon-nagyon sok ember szemében.

Az, hogy Bajnai miért tartotta szükségesnek elmondani ezt a két szócskát, teljesen világos..., gazdasági miniszterként nyilvánvalóan maga is érezte, hogy a Gyurcsány-kormány az elmúlt két és fél esztendő folyamán (nem utolsó sorban a híres-hírhedt őszödi beszédnek, azon belül is a szinte már szállóigévé vált „végighazudtuk az utolsó másfél-két évet” és a „ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este” kijelentéseknek „köszönhetően”) olyan hitelességdeficittel küszködött, amely nemhogy a gazdasági válság okozta bajok kezelését, de még a sokkal kisebb horderejű döntések keresztülvitelét is lehetetlenné tette. És mivel Bajnai, mint friss miniszterelnök-jelölt, valószínűleg nem akarta megismételni ugyanezt a hibát, rögvest azzal nyitott, hogy emberek, ne áltassuk egymást, ez bizony fájni fog; amely őszinteség egyrészt roppant dícséretes dolog, másrészt működőképes is..., csak nem Magyarországon. Mert bár az emberek nagy része idehaza is nyomban kikéri magának, ha amolyan csodavárónak titulálják, az igazság mégis az, hogy a legtöbben nemhogy tudomásul venni, de még csak meghallani sem hajlandóak a realitásokat. Olyannyira nem, hogy nálunk még Churchill híres, „nem ígérhetek mást, csak vért, gyötrelmet, könnyeket és verejtéket”-féle beszédének se lett volna semmi hatása, hacsak az nem, hogy néhány tüntető már aznap este ott ugrabugrált volna a derék miniszterelnök háza előtt, a brit szigetekinél melegebb éghajlatra küldve őt (Churchill, takarodj!). No, és ha már Sir Winstonnál tartunk.., egyre inkább az az érzésem, hogy neki a mi kormányfőinkhez képest rendkívül könnyű dolga volt..., elvégre „csak” egy háborút kellett megnyernie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában