Ország-világ

2009.04.28. 08:50

Címlapon a cigánygyilkosságok

Míg idehaza némelyek közönnyel, mások a dolgokat bagatellizálva, megint mások elégtételt érezve veszik tudomásul a cigányok ellen elkövetett, a rendőrség szakemberei szerint egyértelműen etnikai indíttatású bűncselekményeket, addig külföldön jól látják, milyen következményekkel is jár(hat) a mintegy 600 ezresre becsült roma kisebbség és a többségi társadalom konfliktusának súlyosbodása.

Stanga István

Amikor néhány nappal ezelőtt arról írtam, hogy a világ több országának legtekintélyesebb sajtóorgánumai foglalkoztak kis hazánkkal az Overdose névre hallgató versenyló kapcsán, egyöntetűen megállapítva, hogy ez a páratlan képességekkel bíró versenyló egyfajta reménysugár a politikai és gazdasági válság sújtotta Magyarország számára, még egyáltalán nem gondolhattam, hogy rövidesen egy másik, lényegesen kínosabb történet kapcsán kerülünk a tekintélyes The New York Times címoldalára, jelesül a cigányokat ért, több halálos áldozatot követelő támadássorozat miatt. Az „Ahogyan a gazdasági zűrzavar, úgy erősödnek a magyarországi romák elleni támadások” című írás a tatárszentgyörgyi, a nagycsécsi, valamint a tiszalöki esetek alapos és tárgyszerű bemutatása és néhány kisebbségi szakértő véleményére alapozva arra a végkövetkeztetésre jut, hogy az ez idő tájt tapasztalható cigányellenesség idehaza is – akárcsak a régió más államaiban – a szélsőséges pártoknak „köszönető”, amelyeknek a vezetői a romákat a szociális ellátórendszer egyfajta „parazitáiként”, bűnözőkként írják le. Az újság külön szól a Jobbikról, leszögezve, hogy az az erősödés, amelyet a nem is oly régen a politikai porondon szereplő párt produkált az elmúlt időben, és amely az öt százalékos parlamenti „küszöb” tájára vitte, nem kis részben a „cigánybűnözés” felemlegetésének tudható be. Az írás a Tiszalökön megölt férfi lányának meglehetősen drámai szavaival zárul, már amennyiben Kóka Ágnes szerint a tatárszentgyörgyi, négy és fél éves Csorba Róbert meggyilkolása is „azt bizonyítja, mindegy, jó vagy rossz emberek vagyunk-e..., csak az számít, hogy cigányok vagyunk”.

Nos, ha el is tekintünk attól a ténytől, hogy az alapításától napjainkig már  vagy száz alkalommal Pulitzer-díjjal kitüntetett The New York Times-ra – amelyet a higgadt, megfontolt stílusa, valamint az ahhoz teljesen igazodó megjelenése miatt „Szürke Hölgy”-nek becéznek – szerte a nagyvilágban úgy tekintenek, mint az egyik leghitelesebb amerikai hírforrásra, akkor is érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon az a kép, amelyet a külföld fest  rólunk a legnagyobb hazai kisebbséget ért brutális támadások okán, vajon mennyire fedi a magunkról kialakítottat. Magam ugyanis azt látom, hogy ez a két történet egyre inkább kezd szétcsúszni, mert míg idehaza nagyon sokan totális közönnyel, mások a dolgokat bagatellizálva, megint mások – nem találok rá jobb szót – kifejezett elégtételt érezve veszik tudomásul a cigányok ellen elkövetett, a rendőrség szakemberei szerint egyértelműen etnikai indíttatású bűncselekményeket, addig másutt nagyon is pontosan képesek felmérni, milyen következményekkel is jár(hat) a mintegy 600 ezresre becsült roma kisebbség és a többségi társadalom konfliktusának súlyosbodása. És bár az ilyen külhoni véleményeket hajlamosak vagyunk egy kézlegyintéssel, netán egy-egy – frappánsnak tűnő – megállapítással elintézni („élnének csak ők együtt a cigányokkal”, „és vajon ki irtotta ki az indián őslakosokat”, és így tovább, és így tovább), nem hiszem, hogy úgy kellene tennünk, mint akiknek semmit sem számít, hogy pár száz, esetleg sok-sok ezer kilométerrel odébb miként is vélekednek rólunk..., hogy egy intoleráns, a kisebbségi kérdés kezelésére képtelen, a feszültségek nem jelentéktelen részét a cigányságon levezető nemzetet látnak-e, avagy egy olyan Magyarországot, mint amilyennek mi mindig is gondoltuk magunkat. De talán jobb is, ha nem tudjuk a választ..., aligha használna az önbizalmunknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában