Ország-világ

2009.04.01. 07:53

Csaba László: az új kormány hozzákezdhet az IMF-megállapodás megújításához

Nem az a kérdés, hogy a következő három hónapban milyen válságellenes intézkedéseket tud hozni Bajnai Gordon kormányfőként, hanem az, hogy a világgazdaság növekedése magával tudja-e húzni Magyarországot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László.

InfoRádió

A közgazdász mindez nagyobb baj annál, mint hogy a visszaesés 1 vagy 4 százalékos lesz-e idén. Az igazi veszély az, hogy 2010-ben és 2011-ben, amikor a világ meglódul, nem fog minket automatikusan magával húzni - emelte ki a Közép-európai Egyetem tanára az InfoRádiónak.

A közgazdász szerint van annak értelme, hogy olyan jellegű intézkedéseket hozzanak a válság közepette is, amelyek a jövőbeni növekedést megalapozzák, de ehhez szerkezeti reformok szükségesek. Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt kapcsán nem a tudásról, hanem a felhatalmazásról és a végrehajtatási képességről van szó - közölte Csaba László, aki szerint szétzilált közigazgatással és tekintélyt vesztett kormánnyal nem lehet előre menni.

Hozzátette: egy olyan kormány, amelynek van felhatalmazása, jó irányba fordíthatja a folyamatokat, de csodát tenni nem lesz képes. Az új kormány elkezdhet tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a megállapodás meghosszabbításáról, vagy legalábbis előkészítheti a következő kabinet számára a főbb vonalakat - emelte ki a közgazdász.

A Közép-európai Egyetem tanára szerint, ha van egy kilábalási út, akkor nagyobb a bizalom, vagyis ha körvonalazódik olyan költségvetési pálya, politika felállás, amely a maga korlátaival együtt is láthatóan átvezet a későbbiekbe, ha megismerhetjük az új kormányzó erők az elképzeléseit a nemzetgazdaság fő számait illetően, akkor mindez megnyugtatná a piacot, rögzülne az árfolyam, és már van egy fix pont, amihez hozzá lehet illeszteni a többit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában