Ország-világ

2009.04.21. 16:02

Hadat üzenne a bürokráciának a Bajnai-kormány

A kedden nyilvánosságra került Bajnai-program komoly változtatásokat helyez kilátásba az elburjánzott állami bürokráciában.

VGO

A Bajnai kormány kedden nyilvánosságra került programja szerint teljeskörűen megteremtenék az összetettebb ügyek „egy ablakban” történő intézésének lehetőségét, a hatóságok közötti elektronikus kapcsolattartást és a hatóságok intézményes és személyes felelősségét a határidők betartásáért.

Ezen belül megújítanák az állami működés alapjául szolgáló nyilvántartásokat, így az anyakönyvet, a földhivatali és a bűnügyi nyilvántartást lehetővé téve a papíralapú igazolások időt rabló beszerzésének elkerülését. A közhiteles nyilvántartások egyre nagyobb hányadát tennék mindenki számára hozzáférhetővé az interneten.

A kisgyermekes családoknak komoly segítség lenne a program egyiik vállalása, amely szerint biztosítanák, hogy az újszülöttek és szüleik automatikusan megkapják személyi okmányaikat, adó és tb. kártyájukat, babakötvényüket.

Egyszerűsítenék a gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézés minden részletét, kevesebb lesz a vizsgálat, kisebb a költség, kevesebb az utánajárás.

Ezentúl nincsenek hónapokig húzódó fizetési meghagyásos perek!

2010-től teljesen elektronikussá válik, és néhány napra rövidül a fizetési meghagyásos eljárás. Ez lehetővé teszi, hogy a bíróságok terhe évi mintegy 500 ezer üggyel csökkenjen. A gazdasági társaságok közötti perek bevezetendő új szabályai jelentősen csökkentik majd a peres eljárások többségének hosszát.

A nagy értékű magánberuházások esetében is gyorsítanának az eljáráson: a nemzetgazdaságilag kiemelt üggyé nyilvánított beruházások körébe emelnék ezeket a beruházásokat.

A beruházásokhoz igénybe venni tervezett mezőgazdasági területek kivonásának és az ingatlan-nyilvántartás szabályait is újragondolná a Bajnai-program. Áttekintjük és egyszerűsítjük a szállítás, szállítmányozás szabályait a mezőgazdaságban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában