Ország-világ

2009.04.07. 00:00

Jönnek a végrehajtók, nem tudok fizetni, mit tehetek?

Olvasónknál napközben, amíg dolgozott, végrehajtók jártak. Az úr nem tudja, mit tegyen, akkora a tartozás. Lefoglalható vagyontárgya nincsen, hacsak nem a lakás.

Rados Virág

Kapcsolatba kell lépni a végrehajtóval – mondta dr. Schneider Péter ügyvéd. A „cédulán” ő meghagyta nevét, hivatala címét és telefonszámát, valamint a félfogadási időt. Érdemes személyesen tárgyalni vele, kifejezni fizetési szándékunkat. Ha lehetséges, részletfizetést is kérhetünk. Fontos tudnunk, hogy ezt a végrehajtó, ilelteve a főnöke nem köteles megadni, ez ugyanis méltányosság.

Sok múlik az adós korábbi magatartásán. Mennyire volt korrekt, kifizetett-e legalább egy bizonyos összeget. Megvolt-e benne a fizetési szándék. Ha megkapja a részletfizetési kedvezményt, legyen nagyon fegyelmezett. Amennyiben havi részletekről van szó, azokat minden hónapban legkésőbb a megadott napon törleszteni kell.

Ha ugyanis akárcsak egy napot késik, a végrehajtó ismét egyben követelheti a teljes összeget. És ha nem fizeti ki, foglalhat. Bankszámlát, autót, ingóságokat, ingatlant. Utóbbira jelzálogot tehet, és ha a tartozást egy bizonyos időn belül az érintetet nem egyenlíti ki, a lakást akár el is árvereztetheti. Ilyen körülményeknél a javak elvileg akár tízezer forintos adósság miatt elúszhatnak.

A meglévő tartozás mellett a végrehajtásnak is költségei vannak. Ezeket szintén az adósra terhelhetik.

De nem kell a legrosszabbra gondolni. Aki okosan tárgyal, és fizet, az iránt jó esetben jóindulattal lehetnek. Igaz, ez csak egy esély.

Aki nem tud tájékozódni saját ügyében, mert annyira belegabalyodott a helyzetbe, és képtelen higgadtan gondolkodni, az kérjen jogásztól segítséget. Egy józan kívülálló hamarabb megtalálja a kiutat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában