Ország-világ

2009.04.12. 17:14

Leállt a lakáshitelezés Romániában

Tovább tart az ingatlanpiac mélyrepülése, mivel a lakásárak további csökkenésére számítva kivárnak azok, akik ingatlant szeretnének vásárolni.

kronika.ro - VGO

Az ingatlanvásárlás céljára igényelt hitelek száma Romániában 2009 első negyedévében több mint 50 százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest, jelentette ki Major Zoltán, az UniCredit Tiriac Bank lakossági hitelekkel foglalkozó igazgatója a World Retail Banking 2009-es jelentésének bemutatása alkalmából - tudósít a kronika.ro.

„Az ügyfelek a lakásárak még nagyobb arányú csökkenésére várnak. Ugyanakkor a piaci viszonyok alakulásával kapcsolatos bizonytalanság is hozzájárult a kereslet nagyarányú csökkenéséhez” – nyilatkozta Major Zoltán. Az igazgató véleménye szerint az elkövetkező hónapokban a piacot továbbra is a bizonytalanság fogja jellemezni, ezt követően pedig éves szinten 15 százalékos növekedésre lehet számítani.

Az UniCredit Tiriac Bank által végzett felmérés szerint a megkérdezettek negyede úgy nyilatkozott, hogy szándékában áll lakást vásárolni az elkövetkező tíz évben. „A lakásvásárlásra készülőknek mindössze 7,5 százaléka rendelkezik az ehhez szükséges pénzzel” – mondja az UniCredit Tiriac Bank igazgatója. Az ügyfelek hitelfelvételi lehetőségét mérő Affordability index Románia esetében tavaly 6,5 pont volt, ám mostanra 3,8 pontra esett vissza. Az elmúlt években a régió országai közül Romániában volt a legmagasabb az Affordability index.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában