Ország-világ

2009.04.01. 07:45

Letette az esküt az új izraeli kormány

Hatórás vita után az izraeli parlament jóváhagyta kedden este Benjamin Netanjahu jobboldali kormányát, amely utána azonnal letette a hivatali esküt.

MTI - inforadio.hu

A törvényhozásban 69 képviselő támogatta szavazatával, hogy Benjamin Netanjahu - tíz év alatt immár másodszor - elfoglalja a miniszterelnöki széket. A 120 fős parlamentben 45-en ellenezték a Netanjahu-kormány megalakulását, és öten tartózkodtak.

Netanjahu azt ígérte a beiktatására összeült parlamentnek, hogy teljes békére törekszik az arab világgal, Iránt pedig - ha a radikális rendszer atomfegyverre is szert tesz - "az emberiséget és Izraelt fenyegető legfőbb veszélynek" nevezte.

Benjamin Netanjahu lehetségesnek minősítette a palesztinokkal való békét, de az állam szót nem mondta ki ezzel kapcsolatban, ami azonnal kiváltotta a palesztinok elégedetlenségét - írja az inforadio.hu az MTI alapján.

Izrael állam történetének 32. kormányában a Netanjahu vezette Likudon kívül a Munkapárt, az ortodox szefárd Sasz, valamint a szélsőjobboldali Jiszráél Béténu (Izrael az Otthonunk) és a telepesek radikális pártja, a Zsidó Haza vesz részt. A Likudnak 27, a Munkapártnak 13, a Jiszráel Béténunak 15, a Sasznak 11, míg a Zsidó Hazának 3 képviselője van. A nagy létszámú koalíciós kormányban várhatóan mintegy harminc miniszter lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában