Ország-világ

2009.04.16. 12:27

Megszólalt Vahl Tamás: „hidegháborús viszonyokról” beszél

Várhatóan egy héten belül nevezi meg új jelöltjét a gazdasági tárca élére Bajnai Gordon miniszterelnök - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtöki online sajtótájékoztatóján azután, hogy Vahl Tamás visszalépett a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri jelöltségtől.

MTI

Budai Bernadett elmondta: Bajnai Gordon csütörtök reggel elfogadta Vahl Tamás gazdaságiminiszter-jelölt visszalépését, valamint az erre vonatkozó érveit. Hangsúlyozta, amint Bajnai Gordon értesült arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábban három esetben is elmarasztalta kartellvétség miatt az akkor még Vahl Tamás által vezetett SAP Hungary Kft.-t, azonnal szóbeli tájékoztatást kért a GVH vezetőjétől, és jelentést kért Vahl Tamástól is.

A végső döntés meghozatalában szerepet játszott a Transparency International kormányfőnek címzett nyílt levele is - tette hozzá a kormányszóvivő. (A szerdai napilapok közül a Magyar Nemzet és a Népszabadság foglalkozott azzal, hogy kartellekkel terhelt a miniszterjelölt múltja, a nap folyamán a Transparency International Magyarország pedig levélben hívta fel Bajnai Gordon miniszterelnök figyelmét arra, hogy a gazdasági tárca várományosa által korábban vezetett cég kartellezési ügyben volt érintett; a szervezet a kormányfőnek írt levelet szerdán juttatta el az MTI-hez.)

Budai Bernadett elmondta: Bajnai Gordonnak azért esett a választása Vahl Tamásra, mert mind szakmai tapasztalata, mind pedig személyes elkötelezettsége alkalmassá tette őt arra, hogy a gazdasági tárcát vezesse. Tekintettel azonban arra - hangsúlyozta a kormányszóvivő -, hogy a mindenkori gazdasági miniszterrel szemben nagyon egyértelmű elvárása a miniszterelnöknek az átláthatóság és a korrekt verseny szabályainak maradéktalan érvényesítése, betartása, Bajnai Gordon úgy ítélte meg, hogy - miközben Vahl Tamás hozzáértése és személyes tisztessége nem vongható kétségbe - a kialakult helyzetben nem töltheti be a válságkezelő kormány gazdasági miniszteri posztját.

Podolák György, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke csütörtökön, a bizottsági ülés elején jelentette be, hogy visszalépett Vahl Tamás a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri jelöltségtől.

Vahl Tamás az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta, a válságkezelő kormánynak túl nagy terhet jelentett volna a legkisebb ügy is, ezért lépett vissza a miniszteri jelöltségtől. "Ezt a terhet csak a visszalépésemmel tudtam levenni a formálódó szakértői kormányról. Mindez persze inkább minősíti hidegháborús viszonyainkat, mint a konkrét ügyet" - jelentette ki.

Budai Bernadett csütörtök délelőtti tájékoztatóján szólt arról is, hogy Ficsor Ádám titokminiszter-jelölt szerdai meghallgatásán nem kapta meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának többségi támogatását. Ezzel összefüggésben megerősítette, amit már szerdán is közöltek: Bajnai Gordon bizalma töretlen Ficsor Ádámban, és továbbra is fenntartja jelölését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában