Ország-világ

2009.04.03. 15:36

Munkába állt Adam, a robottudós - Videó

Az Aberystwyth-i és a Cambridge-i Egyetem tudósai együtt fejlesztették ki Adamet, a robottudóst, aki képes önálló hipotézisek felállítására és azok tesztelésére.

NewScientist - VGO

Adam már le is tette névjegyét a tudósok körében azzal, hogy felfedezte az élesztő egy új tulajdonságát. Ross King, az Aberystwyth-i Egyetem munkatársa a NewScientistnek úgy nyilatkozott: a robot eredménye ugyan nem világrengető, de mindenképpen olyan felfedezés, amelyet akár megjelentethetnének egy tudományos folyóiratban.

Adam nem a szó köznapi értelmében vett robot, hiszen nem egy szerkezetből, hanem négy PC-ből és számtalan kamerából, robotkarból áll. A négy számítógép Adam "agya", a tudósoktól annyi segítséget kapott, hogy rendelkezésére állt egy adatbázis az élesztő és az enzimek működéséről és egy könyvtárnyi mutáns élesztő molekula. A feladat: kideríteni, mely gén kódolja az adott enzimeket. Adam húsz teóriát állított fel tizenhárom enzimmel kapcsolatban és naponta több mint ezer kísérletet végzett el. A húszból tizenkét elméletet sikerült is igazolnia.

A tudósok most Adam párján dolgoznak, a természetesen Eve-nek keresztelt szerkezet Adammel közösen segít majd a hosszú időt igénylő, monoton munkafázisokban, így az emberek a magasabb szintű, kreatív feladatokra koncentrálhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában