Ország-világ

2009.04.23. 09:14

Óriásit kaszálhatnak devizabetéteseink

Hatalmas a verseny a devizabetétekért: egy-egy bank aktuális euró- vagy dollárbetéti kamata köszönő viszonyban sincs az elvileg rájuk vonatkozó irányadó rátákkal.

VG

Vannak egészen megdöbbentő ajánlatok, például az Európai Központi Bank (EKB) 1,5 százalékos kamatát akár 4-5 százalékponttal is meghaladók. Azt nehéz megjósolni, hogy a területen meddig maradnak ezek a kamatok, de több hitelintézetnél is úgy nyilatkoztak: egyelőre nem látszik az alagút vége, nyár végéig nem számítanak enyhítésre.

A forráséhség e területen sem meglepő: a nemzetközi piacon egyre nehezebben jutnak devizaforráshoz a bankok, a lakosság ilyen jellegű hiteligénye viszont alig csillapodik. Az okok világosak, kérdés persze, hogy egy-egy jelentősebb forintválság után mennyi marad a devizalekötésekből, hiszen az még mindig jellemző, hogy ilyenkor tömegével váltja vissza devizáját forintra a lakosság. Pedig türelemmel és egy kis odafigyeléssel a devizamegtakarításokon igen szép hozamot lehet elérni.

Aki például tavaly nyár közepén, a történelmi csúcs környékén fektette devizába megtakarítását, alig valamivel több mint fél év alatt hatalmas nyereségre tehetett szert. Tavaly július óta a hazai fizetőeszköz az euróhoz képest több mint 33, a dollárhoz viszonyítva pedig több mint 65 százalékot gyengült, erre az árfolyamnyereségre pedig még rákerülnek a figyelemre méltó betéti kamatok is.

 Dollárlekötés esetén akadnak a piacon 3 százalékot meghaladó ajánlatok is, miközben az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) irányadó rátája alig negyedszázalékos. Euróbetétekre akciósan 4-6 százalék körüli hozamok járnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában