Ország-világ

2009.04.26. 09:13

Oszkó: bekalkuláltuk a német recesszió mélyülését

Magyarország a globális recesszió mélyülése ellenére is igyekszik betartani az államháztartási hiányra vonatkozó azon feltételt, amely a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mentőcsomagjában szerepel - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter szombaton Washingtonban.

MTI Eco - VG Online

A Bajnai-kormány meg kíván felelni annak az IMF-feltételnek, hogy a magyar államháztartás hiánya nem haladja meg a hazai össztermék 2,9 százalékát - közölte a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában az IMF hétvégi tanácskozására az amerikai fővárosba érkezett pénzügyminiszter.

"Arra törekszünk, hogy betartsuk a már érvényben levő szerződést" - mondta, s hozzátette: "mindent meg kell tennünk, amit lehet, azért, hogy Magyarország újra a piacokról tudja finanszírozni magát".

A kormány több mint ötvenoldalas programjában az szerepel, hogy a "kormány a program elfogadását követően haladéktalanul tárgyalásokat kezdeményez az IMF-fel, valamint az EU-val a kormány által vázolt makrogazdasági pályáról és az ahhoz szükséges intézkedésekről, és készen áll arra, hogy megvitassa az alappályát és az ehhez képest felmerülő alternatív irányokat azzal a céllal, hogy a recesszióból történő leggyorsabb kilábalást megvalósító megállapodás jöjjön létre." Ez mintha arra utalna, hogy a kabinet nem adja fel a csomag újratárgyalásának lehetőségét.

Az ebben a hónapban hivatalba lépett pénzügyminiszter elmondta, hogy át akarja alakítani a költségvetés szerkezetét. Mint kifejtette, át kell alakítani a szociális kiadások rendszerét, át kell szabni azokat a költségeket, amelyek a jelenlegi túlköltekezést okozzák. Ezeket a változtatásokat a krízistől függetlenül végre kell hajtani - szögezte le.

Arról is beszélt, hogy a kormány azon előrejelzésébe, amely szerint az ország gazdasága idén 5,5-6 százalékkal fog zsugorodni, már belekalkulálták annak a lehetőségét, hogy a németországi recesszió a vártnál mélyebb lesz (a legutóbbi előrejelzések már 6 százalékos süllyedésről szóltak).

Oszkó Péter közölte, hogy bár a kelet-európai EU-tagországokban a válság nyomán megnőtt a hajlandóság az euró bevezetésére, a Bajnai-kormány nem jelölt ki konkrét céldátumot arra, hogy mikor kívánják lecserélni a forintot a közös valutára. Kijelentette ugyanakkor, hogy az új kormány a lehető leghamarabbi váltásra fog törekedni.

"A Bajnai-kormány számára a legfontosabb egy olyan program végrehajtása, amely kezeli a válságot és Magyarországot az egyensúly felé vezető pályára állítja" - mondta. Kifejtette: nem az a legfontosabb feladat, hogy kijelöljék az euró bevezetésének céldátumát, hanem hogy minden lépést megtegyenek azért, hogy ez a leghamarabb megtörténjen. Hozzátette, hogy Magyarország az euró bevezetésének minden előfeltételét teljesíteni akarja.

Mint ismeretes, tegnap Bajnai Gordon kormányfő azt közölte: bár tudja, hogy programja nem a legjobb, mégis esélyt ad, hogy az ország a nyertesek közé tartozzon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában