Ország-világ

2009.04.04. 12:36

Újabb három nagyprojekt kapta meg a brüsszeli jóváhagyást

A szegedi villamoshálózat fejlesztését, a Közép-Duna vidéki hulladéklerakók rekultivációját és Békéscsaba szennyvíztisztításának és csatornázásának fejlesztését is jóváhagyta az Európai Bizottság - közölte a kormányszóvivő szombati online sajtótájékoztatóján.

MTI

"Az Európai Bizottság - a projektek előkészítettségének és a kormány gyorsító intézkedéseinek köszönhetően – újabb három nagyprojektet, a szegedi villamoshálózat fejlesztését, a Közép-Duna vidéki hulladéklerakók rekultivációját és Békéscsaba szennyvíztisztításának és csatornázásának fejlesztését is jóváhagyta" - fogalmazott Budai Bernadett.

A részletekről elmondta: a fejlesztés része Szeged mindhárom meglévő villamosvonalának korszerűsítése, sor kerül egy új, mintegy 2,5 kilométer hosszú negyedik vonal kiépítésére is. Emellett több mint nyolc kilométer hosszan kicserélik a teljes sínpályát, amelyek már a legkorszerűbb technológiával készülnek, rezgés- és zajcsillapító gumiággyal. A korszerűsítés része, hogy meghosszabbítják a 8-as trolibuszvonalat és új trolibuszvonal váltja fel az egyik jelenlegi autóbuszvonalat. Korszerűsítik a villamosremízt, a trolibusztelepet, valamint az áramellátást is. Kilenc új, alacsonypadlós villamossal és tíz új trolibusszal bővül a járműpark. A szegedi korszerűsítés befejezésének várható időpontja 2011. vége, összköltsége megközelíti a 30 milliárd forintot. Ebből az EU támogatása csaknem 25 milliárd forint - közölte Budai Bernadett.

A "Közép-Duna vidéke hulladékgazdálkodási rendszer – hulladéklerakók rekultivációja" projekt részeként 12 hulladéklerakót teljesen felszámolnak, 69 hulladéklerakót lezárnak, és kettő, a természet által visszahódított hulladéklerakó tájba illesztése fog megvalósulni. E projekt befejezésének várható időpontja 2011. év vége, összköltsége 7,7 milliárd forintot, amelyet az EU teljes mértékben támogat.

Budai Bernadett a békéscsabai nagyprojektről azt mondta: a csatornahálózat bővítése a Békéscsaba belterületén lévő, a csatornahálózathoz még nem csatlakoztatott egyes területek bekötésére és a város közigazgatási határain belül található egyes városrészek elválasztott rendszerben történő csatornázására terjed ki. Hozzátette: a beruházás összköltsége 17,7 milliárd forint, amelyből mintegy 15 milliárd forint az uniós támogatás. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a mostani döntésekkel már öt nagyprojekt kapta meg az "igent" Brüsszeltől, ezeken felül további tizenhét nagyprojektről már döntött a magyar kormány, s azok közül tizennégy már Brüsszelben vár a döntésre. Ezek mindegyike közlekedésfejlesztési vagy környezetvédelmi beruházás - tette hozzá a kormányszóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában