Ország-világ

2009.04.09. 15:50

Vértes: 2011 és 2013 között lesz Magyarországon euró

A legjobb esetben két év múlva, pontosabban 2011 és 2013 között Magyarországon euró lesz a fizetőeszköz

MTI Eco

Vértes András a "Van kiút a válságból" című fórumon kifejtette: csak akkor lesz már 2011-ben euró a fizetőeszköz Magyarországon, ha meglesz ehhez a szükséges rugalmasság Brüsszelben mondta, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

Az egyoldalú, az eurózónához történő csatlakozás nélküli bevezetést viszont lehetetlennek tartja a GKI elnöke. Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz vállalta, hogy tagja lesz az euró zónának is, és ígéretet tett, hogy a tagságot egyeztetett módon valósítja meg - emlékeztetett Vértes András.

Rámutatott: fontos az ország és a bankrendszer pénzügyi stabilitásának megőrzése. Ezzel együtt kell válságkezelést megvalósítani, mérsékelni a foglalkoztatás csökkenését. Ehhez szükséges egy gyors és hiteles eurócsatlakozási program, valamint mielőbbi belépés az euró előszobájának nevezett ERM-2-be (European Exchange Rate Mechanism -Európai Árfolyam Mechanizmus). Az államháztartási deficitet muszáj 3 százalék körül tartani Magyarországon, hogy a pénzpiacokon a bizalmat valahogy visszaszerezzük - hangsúlyozta.

A jelenlegi magyar helyzetről úgy fogalmazott: az államadósság rátája nagyobb ugyan, mint az EU átlaga, hozzávetőleg akkora, mint az EU régi tagországainak, az 15-ök államadósságának átlaga, tehát nem kiugróan magas. Nem a 73 százalékos államadósság okozza a gondot, hanem az, hogy elmúlt öt évben ez az adósság 53 százalékról nőtt meg ennyire - mutatott rá.

Az idén a magyar GDP várhatóan 4-5 százalékkal mérséklődik, és jövőre sem fog látványosan nőni. A forint árfolyamának le-fel ugrálásáról úgy vélekedett, hogy nem magyar jelenségről van szó, hanem világgazdasági megrázkódtatásról, ami minden valutát hasonlóképpen megráz.

Vértes András szerint a jelenlegi kényszerhelyzetből fakadóan pozitív folyamatok indulnak el a magyar gazdaságban. Egyensúly közeli állapot jön létre Magyarországon, húsz éve nem volt az országnak olyan pénzügyi egyensúlya, mint most lesz. Lényegében külső forrásbevonás nélkül fog működni ország, s mintegy 2 milliárd euró lesz az idén a költségvetési deficit, ami a GDP hozzávetőleg 2 százaléka - prognosztizálta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában