Ország-világ

2010.09.03. 08:20

Toscana a Balaton partján

A Balatont az ismeri igazán, aki a tó nyári arca után a kora őszi hangulatába is bepillantást nyer. Nemcsak a táj szépségét, hanem a helyi borokat is érdemes ilyenkor ízlelgetni.

NANA.HU

„Ez ugyanolyan, mint Toscana, csak a háttérben ott a Balaton.” Caspar Killer úr fogalmaz így présháza előtt, ahonnan a Badacsony, a Csobánc, a Gulács és Szigliget látszik. Alattunk a Szent György-hegy, mögöttünk pedig Tapolca, a környék központja, ahonnan felfedezhető a vulkáni tanúhegyek térsége.

Killer úr kilenc éve jött ide Svájcból, és borászatot nyitott, ráadásul bioborászatot, ahol a jégbor a specialitás. A hegyoldal tele van hasonló pincékkel és présházakkal, a kisbuszok csapatostul hordják ide a Tapolcán hétvégézőket.

A város, bár nem a Balaton partján fekszik, megér egy utazást. Nem kell megijedni, a Tapolca kapujában épült Y házak, vagyis a bauxitváros lakótelepe az utolsó rideg látvány. A belváros ennél sokkal barátságosabb, ha a belső utcácskáira jutunk. Különösen a Malom-tó környékén. Itt egy kis mediterrán gyöngyszemre bukkanunk: a tó körül parkrendszer és szobrok teszik hangulatossá a sétát, maga a malom pedig ma étterem, ideális kiindulási pontja egy hosszú hétvégének.


A tavasbarlang bejárata előtt hosszú sor, majdnem egy óra várakozás az 1000 forintos felnőttjegyért. Hiába: főszezon van. De bent hűvös járatokon haladunk a Szarmata-tenger üledékeiből származó, 13 millió éves kőzetek között. A város alatt húzódó barlangrendszernek további szakasza a Hunguest Hotel Pelion alatt található, különleges levegőjű gyógybarlang. Asztmatikus, légzőszervi megbetegedések esetén kúraszerűen javasolják a használatát, míg a mindennapok rohanásába beiktatott wellnesshétvégéken relaxáló, nyugtató hatásáról győződhetnek meg a látogatók. A közel 100 százalékos páratartalom, a csíramentes levegő és a barlang csendje miatt a szálloda itthon és külföldön is kedvelt úti cél. A Pelion Tapolca városának idegenforgalmában meghatározó szerepet tölt be. Sokszínű kínálatának köszönhetően minden évszakban vendégek ezreit látja vendégül a kisváros: Európa- szerte híres barlangkúrája, gyógykezelései, idehaza pedig gyermek- és családbarát wellness- szolgáltatásairól ismert. 2009-től a konferenciaturizmus új fellegvára lett Tapolca, hiszen a Hotel Pelion közel 1000 fős kapacitásával, rangos minőségdíjaival az egyik legjelentősebb vidéki konferenciaszállodává lépett elő.

Igaz, a vendégek az ottani wellness után egy-egy sétára azért lenéznek Tapolca főterére is. A sok helyen felújításra szoruló belváros estére elcsendesedik, a Balaton-parti harsányság idáig nem ér fel. Ha a tapolcai nyaralás folyamatában túl vagyunk a helyi nevezetességeken és a borospincéken is, de még maradt bennünk energia, jöhetnek az aktív időtöltések a környéken. Raposka irányából mehetünk fel a Szent György-hegyi bazaltorgonákhoz. Itt négy kilométeres, hét állomásból álló tanösvény oktat minket a földtörténetről egy holdbéli tájon, amely egykor bányaterület volt. Állítólag így néz ki egy tűzhányó belülről. Nem túl szívderítő, de érdekes látvány.

Tapolca képekben>>

Fent, 414 méter magasan, a bazaltorgonáknál körpanorámában gyönyörködhetünk. Keszthelyen quadozni, Hévízen hőlégballonozni, Badacsonyban hajózni, Nyírádon horgászni, a Káli-medencében biciklizni, Zalakomáron bivalyokat nézegetni érdemes, de ha csak egy wellnesshétvégénk van, érdemes inkább a hangulatos Tapolcán sétálgatni.


 

NANA.HU -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában