Ország-világ

2011.08.30. 09:28

Tippek hogyan használd okosan a Diákhitelt

promóció A Diákhitel csak Rólad szól, arra költheted, amire szeretnéd! Ha egyetemista, főiskolás vagy jár neked! A lényeg, hogy okosan használd fel.

BAMA

Ki kaphat Diákhitelt?


A Diákhitel egy szabadon felhasználható pénzforrás, melyet 2001 óta biztosít az állami tulajdonú Diákhitel Központ Zrt. az egyetemi és főiskolai hallgatóknak. 40 éves kor alatt bárki felveheti, aki aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik.  A Diákhitel bármire felhasználható. Egy félévre, de maximum 10 szemeszterre lehet felvenni. Nem kell hozzá sem kezes, sem fedezet.

Ha adott hónap 15. napjáig igényled, akkor a következő hónap 15-ig megkapod. A felvehető összegek: havi 15, 21, 25, 30, 40 és 50 ezer Ft. 50 ezer forintot csak az kaphat, aki költségtérítéses képzésben tanul. Lehetőséged van arra is, hogy a Diákhitelt bármikor a félév során egy összegben kérd, ez 200 ezer, költségtérítéses képzésben 250 ezer forintot jelent. A félév első Diákhitel-igénylési határideje: 2011. szeptember 15. Az első kifizetési nap: 2011. október 14.

Tipp: A felvett hitelösszeget és a folyósítás gyakoriságát félévente egyszer módosíthatod.


Mit csináljak, ha költségértéses vagyok?


Az ún. engedményezés igénybevételével lehetőséged van arra is, hogy a felvenni kívánt összeget közvetlenül az egyetemnek utaltasd, így a költségtérítés előzetes befizetése nélkül be tudsz iratkozni.

Tipp: Kérdezd meg a Tanulmányi Osztályon, hogy nálatok lehet-e engedményezni!


Mit kell tudnom a törlesztésről?


Jó hír, hogy az egyetemi-főiskolai tanulmányok alatt nem kell törleszteni. A hallgatói jogviszony megszűnése után, az első két évben a törlesztőrészlet a minimálbér 6 %-a; a legmagasabb összeg felvétele esetén 8%. A harmadik törlesztési évtől a törlesztőrészlet a két évvel korábbi jövedelemhez igazodik. A díjtalan előtörlesztési lehetőséggel mindenki szabályozhatja, mikorra fizeti vissza a Diákhitelt.  Ha többet és korábban szeretnél az előírt összegekhez és időpontokhoz képest törleszteni, ennek sincs akadálya: az előtörlesztéssel csökkentheted a tőkét, míg az előteljesítéssel több hónapra, előre tehermentesítheted magadat a havi fizetési kötelezettség alól. Akármelyik lehetőséget is választod, egyiknek sincs plusz díja.

Tipp: A www.diakhitel.hu oldalon a Hitelkalkulátor segítségével kiszámíthatod a futamidőt.


Hogyan és hol igényelhetem?

A Diákhitel igénylése rendkívül egyszerű és gyors. Idén szeptember 1-jétől a Diákhitel Direkten –www.diakhitel.hu – , a Diákhitel elektronikus hiteligénylési oldalán kitölthetőek az igényléshez szükséges nyomtatványok, melyeket a partner bankfiókokban, takarékszövetkezetekben vagy postákon kell leadni.

Tipp: A kitöltés során ügyelj arra, hogy minden oldalt aláírj, és ne felejtsd el feltüntetni az egyetem vagy főiskola szám és betűkódjait sem. Ha pozitívan bírálják el a kérelmedet, a következő folyósításnál már a számládon lesz a pénz, amit szabadon elkölthetsz.

A Diákhitel csak Rólad szól, arra költheted, amire szeretnéd! Ha egyetemista, főiskolás vagy jár neked! A lényeg, hogy okosan használd fel. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában