Ország-világ

2012.06.12. 11:15

Szövetségben a vállalkozásokkal

A mikrohitelek kihelyezésében elsők vagyunk Európában promóció

BAMA

Komoly lendületet kaphatnak a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások, az Új Széchenyi Terv Vállalkozásfejlesztési Programja ugyanis korábban nem ismert ösztönzőket és anyagi segítséget biztosít számukra. A Kormány a feltételrendszer kidolgozásakor fő célként a gazdaság fellendítését, emellett a bürokrácia minimalizálását, a cégek összefogásának ösztönzését, valamint az állam és a vállalkozások közötti partnerséget, a bizalom megteremtését fogalmazta meg. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a program komoly sikereket tudhat maga mögött.

Hazánk európai uniós csatlakozásával óriási lehetőség nyílt gazdaságunk fejlesztésére, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül lehívható vissza nem térítendő támogatások ugyanis példátlan tőkebeáramlást tettek lehetővé. A forráshoz való hozzájutás lehetősége azonban épp a legnehezebb helyzetű mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára jelentett bonyolult, sokszor megoldhatatlan feladatot. Ezen cégek zöme nem tudott kellő szervezettséget felmutatni a pályázati adminisztráció vállalásához és kicsinek bizonyultak a banki hitelek lehívásához is, aminek hiányában az önerőt sem tudták felmutatni. Kimondottan a kkv-k helyzetbe hozását célozva indult el az Új Széchenyi Terv keretében megfogalmazott Vállalkozásfejlesztési Program, amely a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP) nevesített, a pénzügyi eszközöket lefedni hivatott Jeremie forrásaira épül. A program 203,6 milliárd forint értékben, visszatérítendő forrásokkal támogatja a mikrohitelezést, a garancianyújtást, valamint a kockázatitőke-alapok létrehozását.

Dr. Molnár Ágnes, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy az Új Széchenyi Terv Vállalkozásfejlesztési Programjának valódi piaci igényekhez való igazítása révén egy év alatt megduplázódtak a kihelyezett források. A kifizetések száma már meghaladja az 5000-et, a kifizetett összeg pedig több mint 66 milliárd forintra rúg. Ezzel az eredménnyel elsők vagyunk Európában. További biztató képet vetít előre az is, hogy idén már több mint 10 és fél milliárd forint támogatást juttatott a vállalkozóknak a Kormány.

Azt, hogy az új rendszer eredményesen működik, mi sem bizonyítja jobban, mint az e szellemben és eszközökkel indult beruházások. A Kombinált Hitel Garanciával eljárást vette igénybe az EMKK Első Magyar Közlekedésbiztonsági és Vezetéstechnikai Központ Zrt. is, amely az Új Széchenyi Terven keresztül közel 150 millió forint támogatást nyert az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) a 600 millió forint összértékű beruházásához. A mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztésére kiírt pályázaton járt sikerrel a budapesti Aquatica Art Plusz Kft. is, amely 3,5 millió forintos uniós támogatást nyert el az összesen 7,8 millió forintos informatikai fejlesztéséhez.


promóció -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában