Ország-világ

2012.06.13. 11:13

Utasbiztosítás a Postán: keddenként dupla kedvezménnyel

A szabadság előtti rohanó hétköznapokba gyakran épp az utasbiztosítás megkötése nem fér bele, pedig ez lenne az egyik legfontosabb előkészülete a nyaralásnak.

BAMA

Miközben a statisztikák szerint utasbiztosítást még mindig csak az utazók harmada, negyede köt, azzal sokan szembesültek már, milyen kellemetlenségekkel jár egy külföldi baleset, egy poggyász elveszítése, vagy egy nyaralás közben szerzett sérülés, nem beszélve ezek anyagi vonzatáról, amely igencsak meg tudja terhelni a családi költségvetést. Akár egy nap alatt is történhet olyan káresemény, amely százezrekbe, milliókba kerülhet a családnak, szemben azzal a pár ezer forintos tétellel, amelyet egy utasbiztosítás megkötése jelent. Ráadásul, egy lakásbiztosítási szerződés, egy casco, vagy más egyéb biztosítás megkötésével ellentétben, egy utasbiztosítás megvásárlása mindössze néhány percet vesz igénybe.

A fenti statisztika, vagyis hogy minden tíz utasból csak körülbelül három köt utasbiztosítást azért is meglepő, mert egy nyaralás, elsősorban egy külföldi nyaralás teljes büdzséjének elenyésző része az az összeg, amelybe egy ilyen biztosítás kerül. A fedezeteket illetően ugyanakkor egy utasbiztosítás valódi szolgáltatásokat nyújt, és egyes esetekben jóval magasabb szintű szolgáltatásokat, mint például egy bankkártyához kapcsolódó biztosítás, amellyel pedig sokan megelégszenek utazásuk során. Ez pedig csak egy tévhit azzal kapcsolatban, hogy miért nem feltétlenül szükséges. Nézzük, mikre érdemes figyelni:

Egyre elterjedtebb szolgáltatás a bankkártyák, vagy hitelkártyák mellé kínált utasbiztosítás, amelyeknek sok esetben külön díjuk sincs.  Érdemes tudni ugyanakkor, hogy ezek a termékek általában csak korlátozottan, alacsony értékhatárig térítik a károkat, akár különféle kizárásokat is tartalmazhatnak, így egy külföldi utazás során mindenképpen javasolt a hagyományos utasbiztosítás megkötése is, amely valódi szolgáltatást nyújt, és jóval magasabb értékhatárokig téríti meg a károkat.

Ha csoportosan, utazási irodával utazunk, gyakran kötelező utasbiztosítást kötni, vagy annak díja eleve a teljes út költségvetésébe van kalkulálva. Az utazási irodák ajánlatai tartalmazzák a storno biztosítást is, ám ez nem azonos a valódi utasbiztosítással, hiszen csak akkor térít meg egy bizonyos összeget, ha a nyaralás meghiúsul, a nyaralás ideje alatt bekövetkező balesetek, egészségügyi problémák tekintetében viszont nem jelent biztosítékot.

Egyre elterjedtebb az Európai Egészségbiztosítási Kártya is (EHC), amelyet néhány dokumentum kitöltésével bárki igényelhet a lakóhelye szerinti okmányirodában, és amelynek kiváltása kifejezetten javasolt az európai uniós tagországokba való utazás előtt. Érdemes tudni viszont, hogy a kártya nem fedezi a beteg mentővel vagy mentőrepülővel történő hazaszállítását,  és  a magánorvosnál igénybe vett orvosi költségeket sem, amely pedig kiemelten  fontos szempont lehet pl. Görögországban, Bulgáriában vagy Törökországban, ahol az ambuláns ellátást is jellemzően magánellátók nyújtják. Mindemellett olyan egyéb káreseményekre sem nyújt fedezetet, amelyre egy hagyományos utasbiztosítás viszont igen. (Pl. poggyászkár.)

Mindezek alapján jól látszik, hogy az utasbiztosítás valóban nem egy „fölösleges tétel”, amelyen spórolni érdemes, amellett a nyaralás utolsó pillanatában, akár közvetlenül az indulás előtt is megköthető, bármelyik magyarországi postahelyen. A Posta Biztosító termékei ugyanis az ország összes Postáján elérhetőek, egy csekk befizetése vagy egy levél feladása mellett is pillanatok alatt megköthető az utasbiztosítási szerződés. A biztosító nyári kedvezménye során ráadásul minden kedden dupla kedvezményt kapnak azok az utazók, akik bármelyik Postán kötik meg biztosításukat.

További információk:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában