Ország-világ

2012.10.12. 13:14

Nem szakadt szét a Brokernet

A több lábon állástól vár nagyobb bevételeket a menedzsment

"x"

A Brokernet csoport működését nem befolyásolja az egyik tulajdonos kiszállása, és a CIG Pannóniával is változatlan a stratégiai együttműködés - nyilatkozta lapunknak Dr. Bogdánffy Péter, a Brokernet Investment Holding Zrt. vezérigazgatója. A cégcsoport a szeptember végén végrehajtott tőkeemelés után, több lábon állással, és a keresztértékesítési lehetőségek jobb kihasználásával igyekszik javítani eredményein. A tőzsdei bevezetés időpontja még nem látszik.

A Brokernet egyik tulajdonosa, Kósa Erika a napokban jelentette be, hogy kiszáll és új céget alapít. Mi lesz ezek után a Brokernettel?
- A sajtóban sokféle minősítést lehetett erről a lépésről olvasni, köztük azt, hogy "szakad" a cégcsoport. Erről ugyanakkor nyilvánvalóan nincs szó, pusztán arról, hogy a Kósa-Körtvélyesi házaspár úgy döntött, hogy elhagyja a csoportot és önálló vállalkozást alapít. A Brokernet vezetésében maradó két tulajdonos, Kostevc Péter és Kutvölgyi Pál pedig szeptember végén tőkeemelést hajtott végre, amely után már meghatározó tulajdoni hányaddal rendelkeznek a Brokernet Investment Holding Zrt.-ben. A friss tőként túl, ugyancsak a Brokernet Csoportnál maradnak a szerződésállományok, az ügyfelek, a teljes infrastruktúra, az informatika, az alkalmazottak, és ezen kívül az értékesítési hálózat döntő része is.  Ami az utóbbiakat illeti: a jelenleg aktív, hozzávetőlegesen 2000 értékesítőnk legfeljebb 5-10 százaléka távozhat a kiválás nyomán, de mostani ismereteim szerint 5 százalék alatti lehet az arányuk. Ezt én nem nevezném szakadásnak.

- A CIG Pannóniával folytatott együttműködést mennyiben érinti Kósa Erika távozása, aki maga is egyik tulajdonosa a biztosítónak?
- A CIG Pannóniával a kapcsolatunk zavartalan - megjegyzem, Erikán kívül két jelenlegi tulajdonosunk is a CIG részvényesei között van -, vagyis ez az aktus a stratégiai együttműködésünket semmilyen formában nem veszélyezteti. Erika távozásának az az elsődleges oka, hogy ő és Kostevc Péter alapjaiban látta másképp a társaság jövőjét. Erika az MLM-alapú értékesítésben hisz, és elsősorban az unit-linked biztosítási termékekre kívánt fókuszálni, míg Péter más termékekre és nyitottabb, és nem feltétlenül tiszta MLM-modellben gondolkodik. Itt szögezném le, hogy az Erika által alapítandó céggel fair versenyt kívánunk folytatni, amellett, hogy tiszteletben tartjuk tulajdonostársunk döntését. A feladat, amit vállalt, viszont nyilvánvalóan nem lesz könnyű - bár egyáltalán nem lehetetlen -, hiszen az általa megcélzott ezer fős értékesítési hálózat kialakítása az alulról építkező MLM rendszerben hosszú időt vehet igénybe.

- A közelmúltban több új partner is képbe került a Brokernetnél, új szolgáltatók új termékeit kezdték kínálni. Milyenek a kezdeti tapasztalatok akár az Erste lakás-takarékpénztár, vagy a Solar Capital Gold termékei kapcsán?
- Kezdeném az utóbbival: a Solar Capital Gold aranyszámlája a várakozásainkat jóval meghaladó teljesítményt produkál. Az Erste Lakás-takarékpénztárral folytatott együttműködésünk szintén biztatóan indult, ám mindketten úgy látjuk, hogy ebből a termékből még sokkal többet ki lehet hozni. A lakás-takarékpénztári számla ugyanis egy olyan egyszerű, és az állami támogatás révén az ügyfél számára nagyon komoly hozamot kínáló konstrukció, amelyet élethelyzettől függetlenül bárkinek el lehet adni, akár van lakása, akár nincs. Az új partnereknél még meg kell említenem a Gránit Bankot is, amelynek számlakonstrukcióját kezdtük értékesíteni a közelmúltban.

- Ezek a termékek és partnerek mennyiben képesek ellensúlyozni az életbiztosításoknál történt bevételcsökkenést?
- Az utóbbi tíz év az életbiztosításokról szólt a közvetítői piacon, ami az értékesítőket és a közvetítőket is kicsit kényelmessé tette. Ma viszont már nyilvánvaló, hogy hogy több lábon kell állni, alkalmazkodva a piaci folyamatokhoz, és ez egyaránt igaz a közvetítőkre és az értékesítőkre is. Persze az értékesítőknél is megfigyelhető, hogy minden új terméknél kell egy-két hónap, mire elsajátítják az új konstrukció részleteit. De a kitörési lehetőséget nem kizárólag az új partnerekben, és az új termékekben látom. A Brokernet csoportnak 200 ezer olyan ügyfele van, akivel már volt dolga, és ezt a tömeget a keresztértékesítés szempontjából nyilvánvalóan nem használtuk ki eléggé. Látni kell, hogy a jelenlegi piaci körülmények között nehezebb az új szerzés. A mi ügyfeleink viszont az átlagnál nagyobb összegű szerződésekkel rendelkeznek, és a teljesítési rátájuk is nagyobb a szokásosnál. Ennek megfelelően van képességük és igényük arra, hogy új pénzügyi termékeket is igénybe vegyenek, az ebből adódó lehetőségeket pedig ki kell tudnunk használni.

- A Brokernet tőzsdei bevezetést tervezett egészen a közelmúltig, ám ezt elhalasztották, viszont csökkenő bevétellel és eredménnyel kellett szembenézniük. Mikor lehet újra növekedés és tőzsdei kibocsátás?
- Ha erre a kérdésre most tudnék válaszolni, már vinném is a pénzemet a tőzsdére, de erről még sajnos nincs szó. A tőzsdére lépés elhalasztása viszont meggyőződésem szerint nagyon jó döntés volt, hiszen sem a piaci hangulat, sem a bevételek alakulása nem kedvezett egy ilyen lépésnek, amellett, hogy a szabályozási környezet is bizonytalan. Ha viszont a következő időszakban meg tudjuk mutatni, hogy olyan vállalatcsoport vagyunk, amely a jelenlegi, válságos környezetben is érvényesülni tud a piacon, amellett, hogy transzparens és prudens módon működik, eljöhet az ideje a kibocsátásnak. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy a tőzsdére lépésnek kellően megfontoltnak kell lennie.

- A régiós terjeszkedés ügye hogy áll?
- Szlovákiában stabil a helyzetünk, ám azt látni kell, hogy a helyi piac is hasonló gondokkal küzd, mint a magyar. A romániai terjeszkedés viszont már nem tekinthető sikertörténetnek, ami nem kis részben külső tényezőkkel - például a kiszámíthatatlanul alakuló szabályozással - magyarázható. Emellett nyilvánvalóvá vált számunkra az is, hogy a román piac - bár óriási méretű - több lépés hátrányban van a magyarhoz képest: így ha ott újra aktivizáljuk magunkat, más termékpalettával kell próbálkoznunk. Ami pedig a további terjeszkedést illeti: az most nem tartozik a prioritások közé. Ha megjelenünk új piacokon, azt leginkább pooling szerződéssel tudom elképzelni. Ennek a megoldásnak előnye, hogy a zöldmezős beruházáshoz vagy akvizícióhoz képest jóval kisebb költség és kockázat mellett jelenhetünk meg egy adott piacon.

Dr. Bogdánffy Péter (36)
2011-ben csatlakozott a cégcsoporthoz. A Brokernet Investment Holding Zrt. Igazgatóságának tagjaként és vezérigazgató-helyetteseként részt vett a cégcsoport új költség- és munkaerő-gazdálkodási folyamatainak kialakításában, ezáltal a hatékonyabb vállalati működési modell megteremtésében. Augusztusi vezérigazgatói kinevezésével egyidejűleg a Brokernet Investment Holding Zrt. igazgatóságának elnökévé is választották, emellett a Quantis Alpha Zrt. Felügyelő Bizottsági tagja.

Jogi diplomáját Szegeden a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte. Ezzel egyidejűleg elvégezte a Potsdami Egyetem német és európai gazdasági jogi képzését. Szakmai karrierjét jogászként 2000-ben a Nörr Stiefenhofer Lutz Ügyvédi Irodában kezdte, ezt követően pedig a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda munkatársaként tevékenykedett. 2008-tól a Brokernet Csoporthoz történő csatlakozásáig a Siemens Zrt. Igazgatósági tagja volt, emellett vezető jogászként ellátta a Siemens magyarországi vállalatainak teljes körű jogi irányítását.

A szakember jogi diplomája és jogi szakvizsgája mellett anyanyelvi szintű német és felsőfokú angol nyelvismerettel rendelkezik. A Budapesti Ügyvédi Kamara tagja. Nős, két gyermeke van, szabadidejét családja körében és sportolással tölti.

Szerző: Barát Mihály

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában