Influenza

2018.03.06. 09:29

A H1N1 vírus okozta egy férfi halálát Sátoraljaújhelyen

Újra felbukkant a H1N1 vírus Magyarországon, korábban 2009-2010-ben okozott világjárványt, akkor is megjelent hazánkban.

Nyíregyháza, 2018. február 6. A látogatási tilalomról szóló tájékoztató a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Gyermekgyógyászati Osztálya egyik bejáratán 2018. február 6-án. A felsõ légúti hurutok, influenzás megbetegedések megelõzése miatt részleges látogatási tilalmat rendeltek el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház három intézményében. MTI Fotó: Balázs Attila

Orosz János, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház központi intenzív osztályát vezető főorvos az esetről beszámoló Észak-Magyarország című lapnak elmondta: súlyos állapotban került hozzájuk a beteg, fokozódó légzési nehézségekkel. A betegség kezdete után tíz nappal került kórházba, állapota a terápia ellenére sem javult. A tünetek típusosak voltak, és a laborvizsgálatok a H1N1 vírust mutatták ki. Ilyen járvány évekkel ezelőtt volt, most az influenza vírus B törzse okoz járványt az országban.

Az osztályvezető főorvos elmondta azt is: a betegség súlyossága attól függ, mikor ismerik fel, milyen a beteg immunológiai állapota, és milyen szerveket támad meg a vírus, veszélyesebb, ha az alsó légutakat, a tüdőt.

Sátoraljaújhelyen, akárcsak más kórházakban, látogatási tilalmat rendeltek el az influenzajárvány miatt. Ez volt az egyedüli H1N1-es eset, de országszerte több mint negyven, más vírustörzzsel megfertőződött influenzás beteg is lélegeztetésre szorul – olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilapban.

Borítóképünkön látogatási tilalomról szóló tájékoztató a nyíregyházi kórházban.

MTI Fotó: Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában