Lassú rendeződés

2018.06.04. 07:14

Több száz szíriai menekült térhetett vissza az otthonába

Egy nap alatt mintegy 350 menekült tért vissza otthonába a szíriai Homsz tartományban és a főváros, Damaszkusz közeli Kelet-Gúta térségben - közölte vasárnap a Latakia tartományban működő, a harcoló felek békéltetésére létrehozott orosz koordinációs központ.

A közlemény szerint vasárnap 350 ember tért vissza a kormányerők által lázadóktól májusban visszafoglalt homszi területekre, illetve az áprilisban visszafoglalt Kelet-Gútába. A homszi területekre 214 ember, Kelet-Gútába 127-en tértek vissza.

Az orosz központ megjegyezte: mindeddig 67 ezer 573 ember költözött vissza Kelet-Gútába menekülttáborokból. Hozzátette: a szíriai hatóságok folyamatosan végzik azoknak az embereknek az átvilágítását, akik korábban lázadók irányítása alatt éltek a térségben, május 11. óta több mint 1300 ember esett át sikeresen ellenőrzésen.

A korábban évekig felkelők ellenőrizte Kelet-Gúta térsége az utóbbi fél évben többször is a nemzetközi sajtó figyelmébe került. Egyrészt a kormányerők 5 évig tartó ostroma miatt kialakult humanitárius válság miatt, másrészt a térségbeli Dúma városát ért április 8-i állítólagos vegyi fegyveres támadás miatt.

A Bassár el-Aszadhoz hű fegyveres erők a szinte biztos győzelem fényében általában úgynevezett helyi megbékélési megállapodásokat kötnek a nem Damaszkusz ellenőrizte területek lakosságával, illetve azok illetékeseivel. A hatóságok felajánlják a fegyverletételt elutasító lázadóknak, hogy elszállítják őket más területekre, míg a maradni kívánó felkelőknek és civileknek át kell esniük a kormányerők átvilágításán. Sok más területhez hasonlóan Kelet-Gúta térségében is született megbékélési megállapodás.

A békéltetési központ egyebek mellett arról is tájékoztatott, hogy az utóbbi napokban az Aleppó és Idlíb tartomány határán lévő feszültségmentesítési övezetben 877-en hagyták el az ott létesített menekülttáborokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában