botrány

2018.07.23. 22:08

Reagáltak Özil bejelentésére

A török származású játékos már májusban rengeteg támadást kapott, amiért együtt fényképezkedett Erdogan elnökkel.

(FILES) In this file photo taken on October 8, 2010 and released by the German government press service shows German Chancellor Angela Merkel congratulating Germany's midfielder Mesut Ozil in the dressing rooms after the Euro 2012 qualifying football match between Germany and Turkey at the Olympic stadium in Berlin. Mesut Ozil's decision to quit playing for the German national football team Die Mannschaft unleashed on July 23, 2018 a racism storm in Germany, but earned the applause of Ankara with a Turkish minister hailing "a goal against the virus of fascism". / AFP PHOTO / Bundesregierung / GUIDO BERGMANN

Fotó: AFP

Mint azt a Süddeutsche Zeitung is megírta, Mesut Özil hosszú közleménye végén bejelentette, hogy többet nem lép pályára a német válogatottban. A gyenge vb-szereplés után bűnbakká kikiáltott futballista bejelentésére sokan reagáltak, többek között a német igazságügyi miniszter és a labdarúgó szövetség.

A török származású játékos már májusban rengeteg támadást kapott, amiért együtt fényképezkedett Erdogan elnökkel. Özil azzal védekezett, hogy tiszteletlenség lett volna nem fotózkodni Erdogannal, aki annak az országnak a vezetője, ahol a családja él.

Mostani válaszában a futballista nem finomkodott, a szövetség elnökével és a szurkolókkal kapcsolatban kijelentette: Grindel és a szurkolók szemében német vagyok, amikor nyerünk, de bevándorló, amikor veszítünk. Majd sajnálozva jelentette ki: Nehéz szívvel és hosszú mérlegelés után az utóbbi idők történései miatt úgy döntöttem, nem játszom többé Németországért nemzetközi szinten, amíg rasszizmust és tiszteletlenséget érzékelek.

Az ügyben megszólalt Katarina Barley német igazságügyi miniszter, aki szerint riasztó, hogy egy olyan nagy német focista, mint Mesut Özil nem akarja képviselni a hazáját. A miniszter asszony továbbá kijelentette, hogy a török származású világbajnok visszavonulása az integrációs törekvéseket is visszaveti, ugyanis Özil számos bevándorló hátterű gyerek számára példakép volt.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában