elfogadhatatlan tevékenység

2018.11.09. 10:42

Húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes

A többi között az osztrák légierőről, tüzérségi fegyverekről, a migrációról szóló bizalmas jelentésekért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától.

Az osztrák védelmi minisztérium egyik szóvivője a lapnak csütörtök este megerősítette, hogy a kém lelepleződött. A 70 éves, nyugalmazott salzburgi ezredes a többi között az osztrák légierőről, tüzérségi fegyverekről, a migrációról és a hadsereg magas rangú tisztjeiről továbbított bizalmas információkat titkos csatornákon keresztül az orosz katonai hírszerzésnek a kilencvenes évek óta. Úgy tudni, hogy az ezredes már 2006-ban ki akart szállni, de ezt az oroszok nem hagyták.

A kém kéthetente jelentett orosz kapcsolattartójának, „Jurijnak”. Miután az orosz fél tudomására jutott a lebukás veszélye, azzal bízták meg az ezredest, hogy semmisítse meg a terhelő bizonyítékokat. Ezt az osztrák katonai elhárításnak sikerült megakadályoznia. Ausztria egy baráti külföldi ország segítségének köszönhetően leplezte le a kémet.

Az ügyészség nyomozást indított az ügyben – erősítette meg Sebastian Kurz osztrák kancellár és Mario Kunasek védelmi miniszter a pénteken tartott rendkívüli sajtótájékoztatón. A Kronen Zeitung szerint a nyugalmazott ezredes börtönbüntetést kaphat.

Ha a gyanú beigazolódik, „az nem javít az Európai Unió és Oroszország kapcsolatán” – mutatott rá Kurz, felszólítva az orosz felet, hogy bocsásson rendelkezésre minden információt az ügyben. „A kémkedés elfogadhatatlan” – hangsúlyozta a kancellár, de hozzátette, hogy egyelőre nem fontolgatják orosz diplomaták kiutasítását Ausztriából.

Kunasek elmondta: néhány héttel korábban egy baráti ország titkosszolgálata figyelmeztetett arra, hogy osztrák részről valaki informálja az oroszokat. A katonai elhárítás ezt követően kiderítette, kiről van szó, és beszélgetéseket folytatott vele. A nyugalmazott ezredes átadta elektronikus eszközeit, amelyeket jelenleg kiértékelnek – tette hozzá a védelmi miniszter.

Egyelőre nem tudni, hogy elszigetelt esetről van-e szó, vagy sem – húzta alá Kunasek. „Ez a kémtevékenység, amely egy semleges országot érint, teljesen elfogadhatatlan” – szögezte le a tárcavezető, jelezve, hogy bekéreti az orosz katonai attasét a védelmi minisztériumba.

Az ügyről tájékoztatták Karin Kneissl osztrák külügyminisztert is, aki lemondta a december elejére tervezett moszkvai látogatását. Az orosz ügyvivőt péntek délelőttre bekérették a bécsi külügyminisztériumba.

A kémtörténet aláásta a bizalmat a felek között, és maradandó nyomot hagyhat az orosz-osztrák kapcsolatokon – vélekedett a Kronen Zeitung.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában