Útdíj

2019.01.29. 10:04

Figyelem: csütörtök éjfélkor lejárnak a pályamatricák

Január 31-ig érvényesek a tavaly vásárolt éves – megyei és országos – autópályamatricák.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Africa Studio

Az új matricát legegyszerűbben az interneten keresztül – akár számítógép, tablet vagy mobiltelefon segítségével – lehet beszerezni a https://e-autopalyamatrica.hu oldalon keresztül. Vásárláskor minden esetben ellenőrizzük a rendszámot és a díjkategóriát, mivel a hibás adatokkal megváltott matrica esetén pótdíjfizetésre köteleznek minket.

Elektronikus pályamatrica-vásárlás esetén a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként. A most megvásárolt éves matricák 2020. január 31-ig érvényesek.

A díjak 2019-ben nem változnak, azonban új fizetős szakaszok kerültek be a rendszerbe:

M35 autópálya (481. sz. főút – Berettyóújfalu közötti 18,7 km-es szakasz), valamint az M4 autópálya (Berettyóújfalu – 47. sz. főút, 3,7 km). Az úthasználati jogosultságot mindig a díjköteles útszakaszra történő felhajtás előtt kell megváltani, azonban idén egy újabb szabály értelmében,

ha az úthasználó 60 percen belül észreveszi, hogy e-matrica nélkül használja az adott utat, még megvásárolhatja az arra szóló jogosultságot.

Így a véletlenül díjköteles részre felhajtók elkerülhetik a pótdíjfizetést. A jogosulatlan úthasználat D1/D2 díjkategóriában 14875 forint bírságot von maga után, ami 60 napon túli fizetés esetén 59500 forintra emelkedik.

A https://e-autopalyamatrica.hu/ üzemeltetője a NÚSZ csoport hivatalos viszonteladója.

Borítókép: illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában