Katonaság

2019.01.25. 07:12

Harctéri sebészeti infrastruktúráját fejleszti a honvédség

Ehhez mérhető katona-egészségügyi képesség még nem volt az országban. Az üzembe állítás tervezett dátuma 2023. január 1.

A katona-egészségügy célja, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel segítse az adott művelet sikerének az elérését. Az egészségügyi biztosításnak nem csak humanitárius célkitűzései vannak, nemcsak életmentésről és a maradandó károsodás megelőzéséről van szó, hanem arról is, hogy

a magas szintű egészségügyi biztosítás emeli a katonák erkölcsi tartását, morális szintjét, ami hozzájárul a művelet fenntarthatóságához

– mondta Dr. Kopcsó István, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke az ECHO TV Napi aktuális című műsorának csütörtöki adásában.

A dandártábornok elmondta: a honvédségnél az egészségügyi biztosításnak hat pillére van, ezek a prevenció, a gyógyító tevékenység, az egészségügyi kiürítés és az egészségügyi logisztika, kutatás-fejlesztés és egészségügyi kiképzés. Dr. Kopcsó István rámutatott, a hat pillérből hármat a Honvédkórház jelent, mégpedig a gyógyító modult, a kutatás-fejlesztési modult és részben a kiürítési modult, így a kórház egy logikus része egy nagyobb egységnek, egy egészségbiztosítási láncnak.

A dandártábornok beszámolt arról is, hogy a honvédelmi és haderőfejlesztési program keretein belül megindul a ROLE-2 szintű tábori kórház beszerzése.

Élet, végtag- és funkciómentő harctéri sebészetről van szó. Nagyon fontos, hogy ez moduláris, vagyis misszióra szabott

– mutatott rá a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke.

A dandártábornok szerint ezzel a képességgel meg lehet felelni az új, XXI. századi kihívásoknak.

A teljes beszélgetés:

https://stream.echotv.hu/videos/2019/01/720/20190124_napi_aktualis_kopcso.MP4

Borítókép: illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában