hagyományőrzés

2019.07.10. 11:40

Idén is megrendezik a Magyarok Országos Gyűlését Ópusztaszeren

Az augusztus 2-4. között tartó rendezvény központi témája a nemzeti összetartozás, és azon belül a külhoni magyar gyermekek megsegítése.

Forrás: MTI

Fotó: Mészáros János

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár sajtótájékoztatón elmondta: hetedik alkalommal rendezik meg a találkozót, és Magyarországon ez a legnagyobb kültéri jótékonysági akció. Az Origó arról ír, hogy

tavaly a három nap alatt közel 60 ezren vettek részt a találkozón, ami felfogható szabadegyetemként és kulturális rendezvényként is.

Az államtitkár kitért a külhoni magyar gyermekek éve programra is, amely az idei tematikus év. Jelezte, a MOGY-on is több előadás hangzik el ebben a témában.

Boldog István (Fidesz) országgyűlési képviselő az önkéntesek munkáját emelte ki a rendezvénnyel összefüggésben, és azt kérte, hogy aki meg tudja tenni, vegyen részt a találkozó megszervezésében, az előkészületekben és az utómunkákban.

„Az az alapgondolat szülte a rendezvényt, hogy a magyar kultúra egységes”

- mutatott rá Litkei Máté a szervezők nevében.

Hozzátette, ennek jegyében szerettek volna egy olyan rendezvényt létrehozni, ahol ezt meg is tudják jeleníteni, ugyanakkor

szerették volna egyúttal a magyar jelent és jövőt is megmutatni.

A találkozó főszervezője az Országos Baranta Szövetség, amely a hagyományos magyar harcművészet (baranta) és a magyar kultúra egyéb területeinek népszerűsítésére jött létre.

A rendezvény fő eseménye a több száz barantás és hagyományőrző részvételével lezajló úgynevezett történelmi élőkép lesz, amely megjeleníti a magyar jelen és jövő legfontosabb kulcskérdéseit.

A 14 éves kor felett váltandó belépőjegy tartalmazza minden előadáson és koncerten való részvételt, az Ópusztaszeri Emlékpark kiállításai és a Feszty-körkép megtekintését. Az így befolyó bevétel harmadát az idén 117 éves kárpátaljai Kossuth Lajos középiskolának ajánlják fel.

Borítókép: Lovasok bemutatója a Magyarok Országos Gyűlésén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2018. augusztus 18-án. A rendezvényen háromszáz lovas és ezer gyalogos hagyományőrző jelenítette meg a magyar történelem legfontosabb mozzanatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában