Nem kell feltalálni a kereket

2019.07.25. 17:26

Varga Judit: visszautasítjuk a jogállami kritériumokhoz kötött finanszírozást

Budapest ellen fog állni az Európai Bizottság minden olyan törekvésének, hogy az EU fejlesztési támogatásait azon jogállami elvek betartatásához kössék, amelyeket Brüsszel szerint a „nacionalista” magyar hatóságok megsértenek – mondta a Reuters hírügynökségnek adott interjúban az igazságügyi miniszter.

Budapest, 2019. július 12. Varga Judit igazságügyi miniszter elsõ alkalommal ül miniszteri bársonyszékében az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. július 12-én. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Varga Judit úgy nyilatkozott: az Európai Unió rendelkezik már azokkal az eszközökkel, amelyek révén biztosítható a jogállamiság és az EU-s támogatások elosztása.

„Nem kell újra feltalálnunk a kereket”

- fogalmazott a miniszter, aki arra figyelmeztetett, hogy a készülő 2021-27-es költségvetés egyik, „politikai célokból bevett különleges előírása túl tágan és homályosan határozza meg a jogállami elvekkel kapcsolatos általános hiányosságokat”.

„Az a célom, hogy ez a javaslat végleg kikerüljön a tervezetből, és azt is szem előtt kell tartanunk, hogy az uniós költségvetés elfogadása kapcsán létezik egy bizonyos csomag elv; azaz semmiben nem állapodunk meg, amíg mindenben meg nem állapodtunk. Ez a vörös vonal” – mondta az interjúban a politikus.

Varga Judit tagadta, hogy Magyarország megszegné a jogállamiság elveit.

Szerinte a leköszönő bizottságnak az a javaslata, hogy olyan rendszeres jogállami ellenőrzéseket folytassanak, mint amilyenek már léteznek a tagországok vonatkozásában, „teljesen ellentmond az uniós szerződéseknek”. Hozzátette: reméli, hogy az új bizottság „hidakat épít majd, nem pedig árkokat ás” a tagállamok között.

„Remélem, hogy a bizottság jövőbeli magatartása terén új korszak küszöbén állunk”

- fogalmazott.

Varga Judit felhívta a figyelmet arra, hogy a tagállamok eltérő alkotmányos történelme „a jogállamiság ügyében összehasonlító látásmódot követel”.

„Magyarországon be akartuk vezetni a közigazgatási bíróságokat, de félretettük, amíg a viták le nem zárulnak. Erre a kérdésre később térünk vissza” – mondta az igazságügyi miniszter.

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter első alkalommal ül miniszteri bársonyszékében az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. július 12-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában