A nemzetpolitika zászlóshajói

2019.08.21. 15:41

Potápi Árpád: példaértékűek a diaszpórát és a szórványt támogató programok

Példaértékű és világviszonylatban is egyedülálló a Kőrösi Csoma Sándor Program és a Petőfi Sándor Program – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Potápi Árpád János a diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor Program és a Kárpát-medencei szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor Program ösztöndíjasait felkészítő oktatási hét megnyitóján a két programot a nemzetpolitika zászlóshajójának nevezte.

Azt mondta:

vannak ugyan más országokban a magyarhoz hasonló gyakorlatok, de „olyan összefogott és jól átgondolt programok, illetve nemzetpolitika, mint Magyarországon, nem nagyon léteznek”.

Az államtitkár felidézte: a Kőrösi Csoma Sándor Program 2013-ban 47 ösztöndíjassal indult, majd ehhez csatlakozott 2015-től a Petőfi Sándor Program.

A két programnak mostanra évente 225 ösztöndíjasa van.

Megjegyezte: az ösztöndíjasok számának növekedése egyben minőségi ugrást is jelent. A programokban eddig körülbelül ezer fiatal vett részt, akiknek a munkája nemcsak a fogadó civil és egyházi szervezeteket, közösségeket gazdagította, hanem – az államtitkár meglátása szerint – az ösztöndíjasoknak is egész életre szóló, szemléletformáló élmény.

Ezt végzik az ösztöndíjasok

A 2019-2020-as Kőrösi Csoma Sándor Programban 150, a Petőfi Sándor Programban 75 fiatal vesz részt, ők a felkészítő hét után, szeptemberben utaznak a világ különböző országaiba.

Az ösztöndíjasok hat, illetve kilenc hónapig vesznek részt a fogadó szervezetek munkájában, elsősorban a közösségépítésben, a gyermekfoglalkoztatásban, a magyar nyelv oktatásában, a cserkészetben, valamint a népzene- és néptáncoktatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában