konferencia

2019.09.04. 16:40

Lezsák: ismertté kell tenni a családbarát programokat

Ehhez nagy szükség van az önkormányzatok tapasztalataira is.

Budapest, 2019. szeptember 4. Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke és Lezsák Sándor (Fidesz), az Országgyûlés alelnöke a NOE és a Kopp Mária intézet családbarát önkormányzatokról szóló közös konferenciáján az Országház Vadásztermében 2019. szeptember 4-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A települési önkormányzatok bevált családbarát programjait az egész Kárpát-medencében ismertté kellene tenni, hogy bárhol bevezethetők legyenek – mondta Lezsák Sándor (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke szerdán Budapesten.

Lezsák Sándor a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a Kopp Mária intézet családbarát önkormányzatokról szóló közös konferenciáját köszöntötte és részt vett a NOE díjátadóján a Parlamentben.

Az alelnök családbarát kislexikon kiadására tett javaslatot a NOE-nak az olyan jó gyakorlatok, programok összegyűjtésére és bemutatására, mint például a

babazászló, a komatál vagy a babafaprogram.

Azt hangoztatta, nagy szükség van az önkormányzatok tapasztalataira, a gyakorlatban kipróbált, a valóságban is helytálló, családokat segítő kezdeményezéseire.

A NOE Családbarát önkormányzat díját tizenhat település érdemelte ki: a főváros VI., XI., XVI. és XXI. kerülete, valamint Berettyóújfalu, Érd, Mezőberény, Nagykőrös, Szigetszentmiklós, Tata, Vác, Csepreg, Csomád, Felsőörs, Lébény és Ópusztaszer.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke a díjátadón a pályázatokat értékelve azt hangoztatta, hogy az

önkormányzatok és a helyi közösségek közötti kölcsönös bizalomnak köszönhetően születnek meg a helyi családbarát intézkedések.

Arra hívta fel a figyelmet, ahol a családok jól érzik magukat, aktív tagjai lesznek a helyi közösségeknek.

A rendezvényen kiosztott NOE-közlemény szerint a szakmai elismerést is elnyerő önkormányzatok számára lehetőséget ad a díj arra, hogy csatlakozhassanak a Családbarát Önkormányzatok Európai Hálózatához (European Large Families Confederation).

Fűrész Tünde, a kormány családpolitikai döntéseinek előkészítését szakmailag segítő Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke azt hangoztatta, hogy a családok védelme és támogatása nemcsak az állam, hanem az

önkormányzatok, a civil és egyházi szervezetek, a média és a gazdasági élet szereplőinek egyaránt feladatuk.

Az önkormányzatok szerepét kiemelve kiemelte: nélkülük nincs sem helyi, sem pedig nemzeti jövőkép. A magyar önkormányzatok elkötelezettek a családok mellett, hogy helyben, saját településeiken erősödjenek és gyarapodjanak, hiszen tudják, rajtuk keresztül erősödhetnek meg a helyi közösségek – mondta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára is azt hangoztatta, hogy

Magyarország csak akkor lehet családbarát, ha az önkormányzatok is azok.

Családalapítási, gyermekvállalási kérdésekben döntőnek mondta, hogy a kormányzati döntéseken túl a családok helyben hogyan tudják megszervezni az életüket, családbarátnak tartják-e azt a települést, ahol élnek, ebben pedig az önkormányzatok megkerülhetetlen szereplők.

A helyi közösségek sok helyen nagy tenni akarással fognak össze, hogy megkönnyítsék a családok életét – mondta. Hozzátette: azok a települések válnak az ország legélhetőbb helyeivé, ahol az önkormányzatok ezeket a kezdeményezéseket segítik.

Közölte, számtalan példaértékű program működik már, és az a közös bennük, hogy igazodnak a helyi közösségek igényeihez. Lezsák Sándor javaslatára és a díjazott programokra utalva fontosnak mondta, hogy

a széles nyilvánosság is megismerje ezeket a gyakorlatokat.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára azt mondta, hogy az önkormányzatok pontosan tudják: alapvető társadalmi érdek, hogy a családok a lehető legjobban működjenek, ezért feladatuk, hogy az „állammal karöltve” biztonságot teremtsen a számukra. Hogy a szülők nyugodtan merjék a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban hagyni gyerekeiket, abban óriási feladat hárul az államra és az önkormányzatokra.

Utóbbiak ugyanakkor a kötelező feladataikon túl is sok ötlettel tudják segíteni a családokat. Ha a családok jól érzik magukat helyben, az az egész településen látszik – fűzte hozzá.

Borítókép: Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke és Lezsák Sándor (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke a NOE és a Kopp Mária intézet családbarát önkormányzatokról szóló közös konferenciáján az Országház Vadásztermében 2019. szeptember 4-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában