nemzeti gyásznap

2019.11.04. 20:45

Senki sem vitathatja el tőlünk '56 dicsőségét

Országszerte és külföldön is megemlékezéseket tartottak november 4.-én.

„Hiába a kegyetlen megtorlás, hiába a vérvörös kommunizmus bosszúja, senki nem vitathatja el tőlünk, hogy a 20. század történelmében az 1956. október 23. és november 4. közötti dicsőséges két hét rólunk, magyarokról szólt” – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, a II. kerületi KDNP elnöke 2019. november 4-én, a nemzeti gyásznap alkalmából Budapesten, a Mansfeld-parkban.

A politikus arra is emlékeztetett, hogy bár 1956. november 4-én kezdetét vette a kommunista hatalom véres megtorlása, ennek ellenére voltak, akik kitartottak a küzdelemben.

„Tudták, nem nyerhetünk. És mégis folytatták a harcot, ki-ki lehetősége szerint tovább éltette az ellenállást az ördögi hatalommal szemben” – mondta, és felidézte Mansfeld Péter sorsát, akit a 18. születésnapja után pár nappal végeztetett ki a kommunista diktatúra.

Schanda Tamás az Építsünk hidat! elnevezésű, a budapesti II. kerületi és XVI. kerületi kereszténydemokraták és civilek által szervezett rendezvény-pár budai ünnepségén szólalt fel.

Eközben Brüsszelben Deutsch Tamás arról beszélt, hogy 1956 az igazság és a szabadság mindenekfelettiségéről szólt.

„A magyar '56 története a nehéz és könyörtelen 20. század legfontosabb és legszebb eseménye volt. Üzenete nemcsak a magyaroknak, hanem a nagyvilágnak is világos és egyértelmű: az igazság és a szabadság mindenekfelettiségéről szólt” – mondta az európai parlamenti képviselő.

A politikus az Európai Parlament magyar Néppárti Képviselőcsoportja és a Magyar Hullám Társaság 1956-os forradalomra és annak leverésére emlékező rendezvényén tartott beszédében hangsúlyozta: november 4. az egyik legszomorúbb nap a magyar nemzet naptárjában, ugyanis hosszú évtizedekre törte össze a magyarok szabadságálmait.

Kiemelte,

az emlékezők november 4-én az áldozatokat, a harcban elesetteket, kivégzetteket és elüldözötteket, megnyomorított és megalázott magyarokat gyászolják.

„Illő, hogy minden esztendőben, minden november 4-én emlékezzünk rájuk. Illő, hogy meggyászoljuk a kommunista diktatúra majd fél évszázadát, annak minden pillanatát” – fogalmazott.

„Az a közel öt évtized magyarok millióitól vette el a legdrágább dolgot, a szabadságot. Nincs erre bocsánat és nincs felejtés” – jelentette ki.

A néppárti képviselő szerint, „mint cseppben a tenger” mutatkozik meg a forradalomban részt vettek szemeiben a magyarok 56-os bátorsága, hazafisága és szabadságszeretete.

„Összetörtek, de nem tűntek el. Mint búvópatak, ott voltak a panellakásokban és a tanyákon, padlásokra rejtett emlékekben, nyugatra menekült családok hazavágyásában, tompa hangú beszélgetésekben és egyre sárguló fotókon” – fogalmazott.

Úgy fogalmazott: a búvópatak, a magyar szabadságszeretet búvópatakja a felszínre tört.

„Éppen 30 évvel ezelőtt, 1989-1990, a rendszerváltoztatás hónapjaiban teremtette meg az új, szabad és demokratikus Magyarországot. A rendszerváltoztatás erejét és őszinteségét 1956 megőrzött emléke adta meg. A kommunista rendszer legyőzése nem történhetett volna meg 1956 igazsága nélkül” – tette hozzá Deutsch Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában