Járvány

2020.01.29. 17:58

Álhírek terjednek a neten a koronavírussal kapcsolatban

Az utóbbi hetekben rendkívül aggasztó, sok esetben kimondottan pánikkeltő hírek láttak napvilágot a Kínában nemrégiben azonosított, súlyos tüdőgyulladással járó koronavírus terjedéséről.

A magyar kormány vizsgálja, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló álhírekkel szemben, amelyek a közösségi médiában és a különböző álhíroldalakon terjednek – írja a Kormányzati Tájékoztatási Központra (KTK) hivatkozva az Origo.

Hangsúlyozták:

Magyarországon továbbra sincs tudomásuk koronavírusos betegről.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járványt, rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt, követi a nemzetközi jelentéseket és ajánlásokat, és szükség esetén megteszi a további intézkedéseket.

A cikkben azt írták: a Kínából ismert számok egyelőre nem adnak okot pánikra, a problémát a vírus felgyorsult terjedése okozhatja. Ezt elősegíti az a tény, hogy a lappangási idő akár két hét is lehet, ám a vírus ez idő alatt is fertőz. A betegség terjedésének ugyancsak kedvez, hogy a kínai holdújévi ünnepségek idején gyakrabban utaznak haza a világ minden tájáról a kínai állampolgárok. A kínai hatóságok azonban számos intézkedést megtettek már a vírus megfékezése érdekében: többek között számos, a közösségek által használt intézményt bezártak, több ünnepséget elhalasztottak.

Emlékeztettek arra is, hogy a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg senkinek nem ajánlott Hupejbe utazni, mert a hatóságok a koronavírus miatt teljesen lezárták a tartományt, így nem lehet elhagyni sem.

Vuhan városában négy magyar állampolgár lakik munkavállalóként, egy magyar férfi pedig a lezárt tartomány más városában tartózkodik – írta az Origo, hozzáfűzve: mindannyian jól vannak, a minisztérium folyamatosan kapcsolatban áll velük.

A tárca a Kínába utazókat arra kéri, hogy kellő körültekintéssel járjanak el, és regisztráljanak konzuli védelemért a konzuli szolgálat honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában