fegyverek

2020.01.30. 12:32

Lövések dördültek el az újdelhi tüntetésen

Bár az indiai fővárosban már több mint egy hónapja zajlanak a tiltakozások, ez volt az első ilyen incidens.

Lövések dördültek el az állampolgársági törvény módosítása elleni újdelhi tüntetésen csütörtökön, egy ember megsebesült – mondták el szemtanúk.

Arról számoltak be, hogy egy fegyveres férfi először a tüntetők elleni szlogeneket skandált, majd rájuk lőtt a Dzsamia Millia Iszlamíja egyetem közelében. A közelben tartózkodó rendőrök azonnal elfogták a lövöldözőt.

Bár az indiai fővárosban már több mint egy hónapja zajlanak tüntetések, ez volt az első ilyen incidens.

Indiában azt követően kezdődtek tiltakozások, hogy a belügyminiszter december 9-én benyújtotta az állampolgársági törvény módosítására vonatkozó javaslatot a parlamentben. A decemberben elfogadott jogszabály értelmében indiai állampolgárságot adnak a Bangladesből, Pakisztánból és Afganisztánból 2015 előtt – vallási üldöztetés miatt – elmenekült buddhistáknak, szikheknek, dzsainistáknak, zoroasztriánusoknak és keresztényeknek, de a muszlimoknak nem.

Bírálói szerint az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) nevű hindu nacionalista kormánypárt által kezdeményezett jogszabály muszlimellenes. A módosítást különösen ellenzéki muszlim politikusok bírálták, elsősorban azt vetve a kormány szemére, hogy hátrányosan megkülönbözteti a muszlim menekülteket és a 170 milliós helyi muszlim kisebbséget.

A helyenként erőszakba torkolló, eddig már húsznál több emberéletet követelő megmozdulások időközben lecsillapodtak, bár még mindig naponta rendeznek tiltakozó akciókat.

Az Indiai Néppárt politikusai nemrég a tiltakozók elleni fellépést szorgalmazták, hazafiatlannak nevezve őket. Anurag Takur indiai pénzügyminiszter-helyettes arra buzdította híveit, hogy kántáljanak olyan jelmondatokat, amelyek az árulónak nevezett tüntetők lelövésére szólítottak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában