Járvány

2020.02.02. 20:24

Továbbra is tünetmentesek a Vuhanból kimenekített magyarok

A legfrissebb orvosi vizsgálatok szerint nincs bajuk, de két hét karantén mindenképp vár rájuk.

Budapest, 2020. február 2. A Honvédelmi Minisztérium (HM) által közreadott képen a koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból hazatérõ magyarok Budapestre érkeznek a Magyar Honvédség repülõgépével 2020. február 2-án. MTI/HM

Forrás: MTI / HM

Fotó: HM

Nem mutatnak kóros eredményt a koronavírus-járvánnyal sújtott Vuhanból hazatérő magyaroknál elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, szervezetükben semmilyen vírusfertőzésre utaló klinikai vagy laboratóriumi eltérés nem észlelhető – tájékoztatott a Dél-pesti Centrumkórház hétfő délután.

Mint ismert, a hét magyar francia segítséggel hagyta el Vuhant. Vasárnap délután érkeztek Franciaországba, onnan aznap a Magyar Honvédség repülője hozta őket Budapestre.

Azonnali vizsgálatokat végeztek rajtuk.

Semmilyen fertőző betegségre utaló panaszuk nincs.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa vasárnap este elmondta, hogy még további vizsgálatok várnak rájuk.

Az M1 Híradójában vasárnap azt is elmondták: a magyarok utastársainak gyorstesztje is negatív lett. Az M1 tudósítója a Szent László kórház elől nyilatkozva azt mondta: a magyarok az Országos Mentőszolgálat két hétszemélyes kocsijával érkeztek meg a kórházba. Azt lehetett látni, hogy a járművezetők maszkot, védőruhát viseltek.

A hét embert az osztály karanténépületében helyezték el.

Mivel ismereteik szerint a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap, ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba.

Ezalatt a hazatérők nem hagyhatják el az épületet és az első vizsgálatok lezajlásáig a családtagok sem látogathatják őket. Az egészségügyi személyzet megfelelő védőfelszerelésben – védőruhában, maszkban, szemüvegben – látja el a karanténban lévőket, ami megfelelő védelmet ad számukra – jelezte Szlávik János.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat.

A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. Kínában a legutóbbi, vasárnapi összesítések szerint több mint 13 ezer ember fertőződött meg, és 300-nál is többen meghaltak.

A vírus további 20 országban jelent meg, halálos áldozatot Kínán kívül egyelőre csak a Fülöp-szigeteken szedett, ott egy kínai állampolgár halt bele a súlyos tüdőgyulladást okozó fertőzésbe.

Borítókép: így érkeztek meg a reptérre a magyarok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában