Bölöni László is támogatja a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését

A legsikeresebb erdélyi magyar labdarúgó és edző egyetért a nemzeti régiókért indított kezdeményezéssel.

Antwerp's head coach Laszlo Boloni pictured during a soccer match between Club Brugge KV and Royal Antwerp FC, Sunday 02 February 2020 in Brugge, on day 24 of the 'Jupiler Pro League' Belgian soccer championship season 2019-2020. BELGA PHOTO KURT DESPLENTER

Forrás: AFP

Fotó: Kurt Desplenter

„Európa különböző régióinak gazdasági helyzete, az ott élő emberek tisztelete és segítése valamennyiünk kötelessége. Az enyém is. Ezért aláírom, és kérem írjátok alá ti is a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését, felsorakozva ezáltal a mi Székelyföldünk támogatása mellé. Én megteszem. Tartsatok velem” – fogalmazott a román labdarúgás „aranygenerációjának” vezéralakja, aki aktív játékosként legnagyobb sikereit a bukaresti katonacsapatban érte el, és aki edzőként olyan világsztárok felfedezésében és formálásában játszott meghatározó szerepet, mint a többszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo.

A Magyar Nemzet emlékeztet rá, hogy a jelenleg is külföldön edzősködő szakember egyébként soha nem szakadt el szülőföldjétől, marosvásárhelyiként figyelemmel kíséri a székelyföldi közéleti eseményeket is.

Miről szól a kezdeményezés? Hogyan lehet csatlakozni?

A Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezés célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel. Annak érdekében, hogy az Európai Unió napirendre tűzze a kérdést, az aláírásgyűjtés 2019. május 7-i meghirdetésétől számított egy év alatt legkevesebb egymillió támogató aláírást kell összegyűjteni legalább hét európai uniós országból. Korábban – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezésére – hasonló módon jutott sikerre a Minority SafePack elnevezésű kisebbségvédelmi kezdeményezés, amelyről így az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell. Bár az ügyek megoldására nem jelent teljes garanciát, hogy azok napirendre kerülnek az uniós intézményekben, ettől függetlenül nem szabad lemondani annak lehetőségéről, hogy a polgári kezdeményezéseken keresztül többletjogokat szerezzünk a magyar nemzetiségeknek, továbbá segítsük őket a felzárkózásban, az életszínvonaluk javításában, valamint kultúrájuk megőrzésében – buzdított aláírásra Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is a kezdeményezésről szóló tavaly nyári sajtótájékoztatóján.

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok az " target="_blank" rel="noopener noreferrer">itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában