visszavonulás

2020.05.19. 16:04

Lemondott az első feleségének meggyilkolásával vádolt lesothói miniszterelnök

Távozásával több hónapos belpolitikai válság zárulhat le az afrikai országban.

Lemondott kedden Thomas Thabane lesothói miniszterelnök, akit első feleségének meggyilkolásával vádolnak, s akinek távozásával több hónapos belpolitikai válság zárulhat le az afrikai országban.

A 80 éves politikus Thabane parlament által kijelölt utódját, Moeketsi Majoro jelenlegi pénzügyminisztert várhatóan szerdán iktatják be hivatalába.

„Arra kérem az egész országot, hogy adja meg utódomnak a lehető legnagyobb segítséget, részemről pedig személyes támogatásomról szeretném biztosítani” – mondta a leköszönő miniszterelnök a lesothói televízióban közvetített beszédében.

Motlalentoa Letsosa, a legnagyobb ellenzéki erő, a Demokratikus Kongresszus párt elnökhelyettese bejelentette, hogy pártja csatlakozni fog Majoro új koalíciós kabinetjéhez.

A több mint három éve hatalmon lévő Thabanétól az őt ért vádak miatt saját pártja és a koalícióban lévő többi politikai erő is megvonta támogatását, és erőteljes nyomást gyakoroltak rá, hogy önként váljon meg tisztségétől. Thabane azonban mindvégig ellenállt. Ügye a koalíció széthullásához vezetett, miután kiderült, hogy nincs már kellő parlamenti támogatottsága az ország további irányításához.

A lesothói kormány dél-afrikai közvetítéssel állapodott meg a helyi pártokkal arról, hogy biztosítják Thomas Thabane „méltóságteljes visszavonulását”.

A miniszterelnök volt feleségét, az 58 éves Lipolelo Thabanét 2017 nyarán, két nappal Thomas Thabane beiktatása előtt lőtték agyon Maseruban. A gyilkosság miatt február elején a miniszterelnök mostani felesége, Maesaiah Thabane ellen is már vádat emeltek azzal a gyanúval, hogy nyolc bérgyilkost bízott meg a kormányfő volt feleségének meggyilkolásával. Az asszonyt óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Thomas és Maesaiah Thabane tagadta a vádakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában