Ország-világ

2020.10.14. 20:08

Tízezrek állnak ki Bagdy Emőke mellett

Óvodás és kisiskolás korban is csak a fejlődés megzavarására alkalmas a gyermekek úgynevezett érzékenyítése – fejtette ki a Karc FM-en a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének tanszékvezetője.

F. Földi Rita szerint teljesen helytálló Bagdy Emőkének a Magyar Nemzetben megjelent érvelése arról, hogy 3 és 6 éves kor között a szülők és pedagógusok azzal segítik a gyermekek egészséges fejlődését, ha a biológiai nemükkel kapcsolatos társadalmi sajátosságokat mutatják és erősítik bennük. F. Földi Rita ehhez azt is hozzáteszi, hogy a kisgyermekkorban alapvetően az érzelmek dominálnak, vagyis a racionalizálás, ami az érzékenyítő mesekönyvben megjelenik, nem befogadható számukra, ezek csak félelmeket bizonytalanságot szülhetnek.

A klinikai szakpszichológus szerint a Meseország mindenkié című könyv szerzőinek másik célcsoportja, az alsó tagozatos kisiskolások egészséges fejlődését ugyancsak megzavarhatják a normálistól eltérő nemi szerepekről szóló mesék. A neuropszichológus ezt azzal magyarázza, hogy ebben az életszakaszban a kisfiúk és a kislányok is leginkább a saját nemükkel barátkoznak. Ha ebbe a „bandázós” időszakba bármilyen extra érzelemmel zavarják meg őket, mint amit a fejlődéslélektani sajátosságok indokolnak, azzal ugyancsak bizonytalanságot válthatnak ki a gyerekekből.

A Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének tanszékvezetője szerint az az állásfoglalás, amelyet a Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciója kezdeményezett, és amelyhez több mint ezer pszichológus az aláírásával csatlakozott, nem kritikát fogalmaz meg, hiszen szakmai érveket nem vonultatnak fel, amelyekkel vitatkozni lehetne. F. Földi Rita szerint a támadás csak minősít, szakmai szempontokról viszont nem szól.

Időközben két nap alatt már csaknem 20 ezren írták alá azt a petíciót, amelyet az interneten indított a Bagdy Emőkét ért támadásokat követően egy szolnoki civil. Pocsai Tamás, evangélikus presbiter a Karc FM-nek azt mondta: csak azt szerette volna elérni, hogy a pszichológus lássa, mennyien állnak ki mellette és mennyien utasítják el az őt ért támadásokat. A petíció kezdeményezője azt is hozzátette: rengeteg szakember csatlakozott a kezdeményezéséhez és általánosságban azt szűrte le a véleményekből, hogy az aláírók nem az eltérő nemi identitású embereket utasítják el, vagy rekesztik ki, hanem azt, hogy a mesekönyvvel a gyermekek gondolkodását akarják befolyásolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában