törvényszék

2021.02.04. 15:03

Belgiumban 20 év börtönbüntetésre ítéltek egy iráni diplomatát pokolgépes merénylet kitervelése miatt

Bűnösségét egy olyan felvétel is bizonyította, amelyen ő maga látható, ahogy robbanóanyagokat tartalmazó csomagot ad át a házaspárnak.

Belgiumban 20 év börtönbüntetésre ítéltek egy iráni diplomatát, aki pokolgépes merényletet tervelt ki teheráni vezetéssel szembenálló franciaországi mozgalom tagjai ellen – írta csütörtökön a helyi sajtó.

Asszadolla Asszadit, a bécsi iráni nagykövetség munkatársát, terrorista gyilkossági kísérlet„ és ”terroristacsoport tevékenységében való részvétel„ miatt ítélte el a bíróság. Abban találták bűnösnek, hogy részt vett egy pokolgépes merénylet kitervelésében, amelynek célpontja az iráni vezetés ellen dolgozó mudzsahid mozgalom Párizs melletti 2018-as évi nagygyűlése volt, amelyen több ezer ember vett részt.

Az ügyészség a bíróságon bebizonyította, hogy Asszadi valójában iráni titkosügynök, aki a merényletet három bűntársával – egy belgiumi iráni házaspár és egy egykori disszidens iráni költő segítségével – tervelte ki.

Bűnösségét egy olyan felvétel is bizonyította, amelyen ő maga látható, ahogy robbanóanyagokat tartalmazó csomagot ad át a házaspárnak, akiket ugyancsak letartóztattak a belgiumi hatóságok, és csütörtökön, 15 illetve 18 év börtönbüntetésre ítélt a belga törvényszék. Harmadik tettestársuk 17 évet kapott.

A merénylet elkövetését a belga különleges védelmi erők akadályozták meg, a nagygyűlés napján feltartóztatták az autójával Párizsba tartó házaspárt.

A hírlapok szerint az iráni kormányzat az ítélet kihirdetése előtt bejelentette, hogy nem fogja elismeri a bíróság döntését, mivel a belga igazságszolgáltatási rendszer által kezdeményezett eljárás véleményük szerint ”nem érvényes„, hiszen Asszadi diplomáciai védelem jogosult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában