Illegális bevándorlás

2021.05.17. 16:55

Frontex: emelkedett az EU-ba irányuló illegális határátlépések száma

Négyszerese a tavalyi év azonos hónapjában feljegyzett adatoknak.

Minden migrációs útvonalon határozottan emelkedett az Európába irányuló illegális határátlépések száma, az év első négy hónapjában mintegy 36 100-an kíséreltek meg az Európai Unió területére jutni, közel egyharmaddal többen, mint egy évvel ezelőtt – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) hétfőn.

Az uniós ügynökség jelentése szerint áprilisban az EU-ba irányuló illegális határátlépések száma meghaladta a 7800-at, ami négyszerese a tavalyi év azonos hónapjában feljegyzett adatoknak.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő útvonalon az előző év azonos időszakához képest kétszer annyi, mintegy 1550 illegális határátlépést jeleztek. Az első négy hónap migrációs adata szintén közel kétszerese a tavalyinak, januártól április végéig több mint 11 600-an próbáltak meg itt Európába jutni. A bevándorlók között főként tunéziaiak és elefántcsontpartiak voltak.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében húzódó, Spanyolországot érintő migrációs útvonalon áprilisban az előző évinél 70 százalékkal több, mintegy 300 illegálisan érkezőről számoltak be a hatóságok. Az év első négy hónapjában 3200 körül volt a feljegyzett illegális határátkelők száma, ami 5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Ezen az útvonalon elsősorban algériaiak és marokkóiak próbáltak Európába jutni.

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken az előző év azonos időszakához képest háromszor annyi, körülbelül 1000, főként mali és marokkói állampolgárok által elkövetett illegális határátlépést jegyeztek fel az év harmadik hónapjában. Számuk januárban 2100, februárban alig 150, márciusban 3300 volt. Ez több mint kétszerese az előző év azonos időszakában feljegyzett számoknak.

A Földközi-tenger keleti medencéjében, Görögország tengeri és szárazföldi határán a múlt hónapban mintegy 1850 illegális határátkelési kísérletet észleltek, tizenkétszeresét az előző év azonos hónapjában feljegyzettnek. Az év első négy hónapjának összesített adatai azonban 58 százalékkal elmaradnak az egy évvel ezelőtt feljegyzett számoktól. Itt főként szíriai és török állampolgárok próbáltak bejutni az EU területére.

A Nyugat-Balkán országaiban az előző hónapban 3100 illegális határátlépésről számoltak be, ami harmincháromszor magasabb a tavaly áprilisinál. Az idei év első négy hónapjában azonosított illegális bevándorlók száma az EU nyugat-balkáni országokkal közös határán meghaladta a 11 ezret, ami közel kétszerese az előző év azonos időszakában feljegyzettnek. Az esetek többségében szíreket és az afgánokat állítottak elő a régióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában