Ország-világ

2021.06.03. 19:23

Ideje, hogy újabb tárgyalási fejezeteket nyissanak Szerbiával

Az Európai Uniónak legalább annyira érdeke Szerbia felvétele, mint amennyire érdeke a szerbeknek az európai uniós tagság, és Magyarország álláspontja az, hogy itt lenne az ideje annak, hogy újabb tárgyalási fejezetet nyissunk meg Szerbiával – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Belgrádban.

A politikus a szerb fővárosban Ana Brnabic miniszterelnökkel és Jadranka Joksimovic európai integrációs miniszterrel tárgyalt.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy „a magyar külpolitika egyik sarokpontja az Európai Unió bővítése”. Emlékeztetett arra, hogy akik a Nyugat-Balkán szomszédságában élnek, így Magyarország is, pontosan tudja, hogy milyen jelentősége van „a Nyugat-Balkán biztonságának, nyugalmának és fejlődésének”.

– Azt is pontosan tudjuk, hogy az ehhez vezető legjobb és legrövidebb út az európai integráció, vagyis az Európai Unió bővítése. Sajnos azt kell látni, hogy ma az Európai Unióban ennek nincsen többsége, bár szavak terén mindenki támogatja a bővítést, amikor tettekre kerül a sor, akkor mindig valahogy kevesebben maradunk – magyarázta a tárcavezető. Úgy folytatta, hogy

a migrációval szembeni fellépés, a gazdaság és a kereskedelmi tér kibővítése szempontjából is egyértelmű európai érdek Szerbia gyors csatlakozása.

Magyarország elfogadhatatlannak tartja, hogy 2020-at követően 2021 első félévében sem nyílt meg egyetlen egy tárgyalási fejezet sem, „holott erre a lehetőségek adottak, a szerbek jól teljesítenek”. Szijjártó Péter abban bízik, hogy a soros szlovén EU-elnökség alatt sikerül újabb tárgyalási fejezeteket megnyitni az Európai Unió és Szerbia között, „hiszen a szlovének egyértelműen bővítéspártiak”.

– A szlovénekről joggal gondoljuk, hogy jól ismerik a térséget, hiszen ők maguk is itt élnek, ezért a szlovén elnökség számára Magyarország minden támogatást megad annak érdekében, hogy a szerbek csatlakozási folyamata felgyorsuljon – húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában