rengetegen fosztogatnak

2021.07.13. 19:48

Több tucatra nőtt a dél-afrikai zavargások halálos áldozatainak száma

Legalább 45 ember vesztette életét kedden közölt hivatalos adatok szerint azokban a zavargásokban, amelyek a Dél-afrikai Köztársaság két tartományában törtek ki Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök bebörtönzése után.

A KwaZulu-Natalban és – az ország legnagyobb városát, Johannesburgot is magában foglaló – Gautengben kitört zavargások alatt a halálesetek többsége fosztogatások közben következett be. Tisztségviselők elmondása szerint rengetegen fosztogatnak, az emberek élelmiszert, elektromos készülékeket, szeszes italt és ruhákat tulajdonítottak el az üzletekből.

Legalább 26 ember vesztette életét KwaZulu-Natalban – közölte Sihle Zikalala tartományi kormányfő.

– A bűnözők a maguk javára fordították a helyzetet – mondta David Makhura gautengi kormányfő. Gautengben több mint 400 embert tartóztattak le, de még „közel sem vagyunk urai a helyzetnek” – tette hozzá. Makhura szerint legalább 19 ember vesztette életét a zavargásokban a tartományban.

A kormányfő beszéde közben az SABC közszolgálati műsorszolgáltató felvételeket közölt arról, amint a rendőrség megpróbált rendet teremteni egy helyi bevásárlóközpontban, ahol 10 embert vert agyon a tömeg fosztogatás közben, mindeközben lövéseket is lehetett hallani. A tartományi vezető azzal a kéréssel fordult a politikai, vallási és közösségi szervezetek vezetőihez: járjanak közben annak érdekében, hogy az emberek felhagyjanak a fosztogatással.

Beszámolók szerint a fosztogatások kedden is folytatódtak. A hadsereg bevetése egyelőre nem vetett véget a fosztogatásoknak, bár jelenleg is letartóztatások zajlanak Johannesburg egyes részein.

A hatóságok több ízben felszólították Zuma hozzátartozóit és híveit: ne használják fel a közösségi médiát a zavargások ösztönzésére.

Zuma a múlt héten kezdte meg letölteni 15 hónapos börtönbüntetését, amelyet amiatt szabtak ki rá, mert bírósági idézés ellenére sem volt hajlandó megjelenni a korrupciós ügyeit vizsgáló bizottság meghallgatásán.

A volt elnök 2018 februárjában pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyomására lemondott, hogy megelőzze leváltását. A korrupciós botrányokba keveredett politikus tagadja az ellene felhozott vádakat, de nem hajlandó együttműködni az elnökségének utolsó hetében létrehozott vizsgálóbizottsággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában